S-a dovedit că administrarea anumitor antibiotice pe cale orală poate avea un încă un efect secundar neplăcut, potrivit specialiștilor. Un studiu publicat joi în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie a constatat că administrarea antibioticelor orale este asociată cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta pietre la rinichi, adică depozite minerale și de sare care se formează în rinichi și trebuie trecute prin tractul urinar.
Pietrele la rinichi au crescut în număr semnificativ în ultimele decenii fără o explicație clară. Condiția este asociată cu modificări bacteriene în intestine și în tractul urinar determinând medicii să studieze relația dintre antibiotice și pietrelele la rinichi. Cercetătorii au descoperit că sulfații, cefalosporinele, fluoroquinolonele, nitrofurantoina / methenamina și penicilina cu spectrul larg au fost asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi, când au fost administrate cu trei pană la 12 luni înainte de diagnosticare.
Sulfații care sunt adesea folosiți pentru a trata infecțiile tractului urinar și arsurile au fost asociați cu cea mai mare creștere a riscului de pietre la rinichi: o creștere de 2,3 ori față de persoanele care nu au luat medicamente. Riscul pare să scadă odată cu trecerea timpului după administrarea antibioticelor, menționează cercetătorii, dar riscul rămâne ridicat timp de aproximativ cinci ani. Tinerii de asemenea par a fi cei mai sensibili la dezvoltarea pietrelor de rinichi după administrarea acestor medicamente.
Pe deasupra faptului că utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la rezistența față de medicamente și la modificările microbiomei, studiul oferă un motiv în plus pentru a fi precauți cand vine vorba de administrarea antibioticelor.
Sursă: TIME