Antena 3 CNN Externe Mapamond În SUA, un deținut a fost executat printr-o metodă considerată tortură de specialiști. Înainte de a muri, s-a zvârcolit câteva minute

În SUA, un deținut a fost executat printr-o metodă considerată tortură de specialiști. Înainte de a muri, s-a zvârcolit câteva minute

de Daniela Chihaia    |   

Un bărbat a fost executat joi seară într-o închisoare din Alabama, SUA, devenind al doilea deținut care a murit prin hipoxie cu azot, o metodă controversată pe care mulți o consideră echivalentă cu tortura.

Alan Eugene Miller, de 59 de ani, care a fost condamnat la moarte în 2000 pentru uciderea a trei bărbați, faptă petrecută în 1999, a fost declarat mort la ora locală 18:38, într-o închisoare din Atmore, a declarat John Hamm, de la Departamentul de Corecție din Alabama, într-o conferință de presă, potrivit CNN.

Miller s-a zbătut și a tremurat pe o targă timp de aproximativ două minute, potrivit The Associated Press, care a avut un reporter martor la procedură. Convulsiile și tremuratul au fost urmate de aproximativ șase minute de horcăieli, după care bărbatul a rămas nemișcat.

„Nu am făcut nimic ca să fiu aici”, a spus Miller cu ultimele puteri, cuvintele fiind înăbușite de o mască care îi acoperea fața de la frunte până la bărbie.

Miller a avut în timpul procedurii o mască prin care gazul de azot i-a fost administrat timp de aproximativ 15 minute, a spus Hamm, care a confirmat că deținutul s-a zbătut și a tremurat timp de două minute, însă a spus că acest lucru era de așteptat.

„Sunt mișcări involuntare ale corpului, pe măsură ce acesta rămâne fără oxigen”, a mai precizat Hamm la conferința de presă.

„Totul a decurs conform planului și conform protocolului nostru, exact așa cum am planificat”, a concluzionat el.

La un moment dat, un ofițer a trebuit să ajusteze masca lui Miller: „A fost doar ca să ne asigurăm că masca este corect montată”, a precizat Hamm.

„În această seară, justiția a fost în sfârșit realizată pentru acele trei victime prin metoda de execuție aleasă de deținut”, a declarat guvernatorul statului Alabama Kay Ivey.

Execuția lui Miller a avut loc în urma unui lung lanț de acțiuni legate de modul în care va fi omorât: el a cerut prima dată să moară prin hipoxie cu azot, dar statul a spus că nu este pregătit să folosească metoda și a încercat să-l execute prin injecție letală, în septembrie 2022. Acea încercare, însă, a fost ratată, oficialii statului spunând că nu au putut accesa venele lui Miller înainte de expirarea mandatului de executare.

Ulterior, statul a acceptat ca Miller să nu fie executat prin altă metodă decât hipoxia cu azot. Însă, statul Alabama l-a executat la începutul acestui an pe Kenneth Smith prin hipoxie cu azot - prima execuție prin această metodă - iar martorii au spus că acesta s-a zvârcolit pe targă câteva minute înainte de a muri.

Miller a contestat apoi metoda pe care el o ceruse într-un proces federal, susținând că i-ar putea cauza suferințe nejustificate, încălcându-se astfel protecția lui prevăzută de lege împotriva pedepselor crude. Procesul a fost încheiat luna trecută, concluzionându-se că metoda de execuție cu gaz de azot este constituțională.

Cei care militează pentru această metodă, în care azotul înlocuiește oxigenul respirat, spun că - probabil - o persoană își pierde cunoștința la scurt timp după începerea procedurii, făcând-o mai umană decât alte metode de execuție. Cu toate acestea, medicii au spus că nu au putut stabili dacă sau când o persoană își pierde cunoștința atunci când este expusă la concentrații mari de gaz de azot.

Joi, înainte de execuției, Miller a fost vizitat de nouă persoane și a avut o ultimă masă cu friptură, cartofi copți și cartofi prăjiți.

Crimele din 1999

Miller a fost condamnat la moarte în 2000 pentru uciderea, în 1999, a lui Lee Holdbrooks, Scott Yancy și Terry Lee Jarvis.

Miller lucrase împreună cu cei trei și s-a supărat când a crezut că aceștia „au răspândit zvonuri despre el”. Astfel, în dimineața de 5 august 1999, Miller i-a împușcat pe doi dintre aceștia la Ferguson Enterprises din Pelham, Alabama. „M-am săturat ca oamenii să răspândească zvonuri despre mine”, a spus Miller, înarmat cu un pistol, în timp ce ieșea din biroul angajatorilor săi.

Conform anchetei, Yancy a fost împușcat de trei ori și nu s-a putut mișca după prima împușcătură, pentru că glonțul i-a nimerit coloana vertebrală, paralizându-l.

Holdbrooks a fost împușcat de șase ori și a încercat să se târască pe un hol pentru a scăpa, dar Miller l-a văzut și l-a împușcat în cap.

După ce i-a ucis pe Holdbrooks și Yancy, Miller s-a îndreptat către fostul său angajator, Post Airgas, unde lucra Jarvis. A intrat și i-a spus: „Hei, am auzit că ai răspândit bârfe despre mine”. Acesta a negat, însă Miller n-a stat pe gânduri și l-a împușcat.

Ulterior, Miller a fost prins pe autostradă și a fost arestat.

Un psihiatru criminalist care a depus mărturie în apărarea lui Miller a stabilit că acesta era bolnav mintal și suferea de o tulburare delirantă, ceea ce l-a făcut să creadă că victimele îl bârfeau și răspândeau zvonuri despre el. Psihiatrul a concluzionat, totuși, că boala lui mintală nu-l putea încadra în categoria persoanelor fără discernământ.

Ce este hipoxia cu azot

În septembrie 2022, oficialii din Alabama au încercat să-l execute pe Miller prin injecție letală, dar nu au reușit pentru că nu au putut să ajungă la venele lui în termenul necesar, stabilit de instanță.

Miller trebuia să fie executat prin injecție letală, după ce o hotărâre a Curții Supreme a SUA.

Înainte de asta, Miller și avocații lui au luptat pentru a se asigura că el va fi executat cu gaz de azot, o metodă pentru care statul Alabama nu era pregătit.

Anul acesta, Miller a contestat metoda pe care el o ceruse, după ce aceasta a fost folosită pentru prima dată la execuția lui Smith. Ca și Miller, acesta supraviețuise înainte unei încercări eșuate de execuție prin injecție letală, în 2022.

Procesul de ucidere cu gaz de azot implică forțarea unui deținut să inhaleze 100% gaz, privându-l de oxigenul necesar supraviețuirii. Dar moartea prin gaz de azot a fost contestată, iar unii experți au spus că ar putea provoca durere excesivă, fiind similară cu tortura.

În timpul execuției lui Smith, acesta a părut conștient timp de „câteva minute”, iar alte de două minute după aceea „s-a zbătut și s-a zvârcolit pe o targă”, potrivit unui martor.

Au urmat câteva minute de respirație profundă, după care a început să respire tot mai rar până s-a oprit.

„În mod clar, nu a fost moartea instantanee și nedureroasă care i-a fost garantată”, a declarat săptămâna pentru CNN dr. Jonathan Groner, profesor de chirurgie la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio. „Există o mulțime de semne că nu a fost bine, nu a fost ce trebua.”

Experții ONU „au condamnat fără echivoc” execuția lui Smith și utilizarea inhalării de gaz de azot, spunând că „a fost tortură aprobată de stat”.

Alabama este singurul stat în care metoda de execuție a fost pusă în aplicare, însă ea este aprobată și în Louisiana, Oklahoma și Mississippi.
 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile