Antena 3 CNN Actualitate În România se scurge, fără încetare, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră înregistrate vreodată

În România se scurge, fără încetare, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră înregistrate vreodată

Alexandru Negrici
4 minute de citit Publicat la 23:25 25 Aug 2021 Modificat la 23:37 25 Aug 2021

Lungi nori de metan se înalță din câmpurile petroliere ale României. Acestea se scurg din conductele de gaz, containerele de depozitare ruginite și chiar din sondele așezate în apropierea unui loc de joacă. 

Sarcina de a găsi scurgerea gazului, cu o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, revine lui James Turitto de la grupul non-profit Clean Air Task Force. 

El a găsit peste 70 de scurgeri folosind o cameră specială cu infraroșu capabilă să detecteze gazul inodor, conform Bloomberg.

„Pare că toate sondele de gaz din România au scurgeri”, a spus Turitto, care călătorește prin Europa cu camera sa în valoare de 100.000 de euro (118.000 de dolari) pentru a depista scurgerile. „Rezervoarele erau ruginite. A fost imposibil să se documenteze toate emisiile de metan”, a continuat acesta.

Omniprezența scurgerilor provenite de la unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze din UE evidențiază o provocare pentru factorii de decizie europeni care lucrează pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990, până la sfârșitul deceniului. 

Metanul este cel mai mare contribuitor la încălzirea globală după CO₂, dar până acum s-a confruntat cu o reglementare insuficientă în Europa. 

Deși blocul comunitar a propus un pachet complet de politici pentru decarbonizarea economiei sale la începutul acestui an, nu a adoptat încă legi pentru a combate scurgerile de metan.

„Dacă UE dorește să promoveze orice fel de politică puternică în acest sens, atunci trebuie să depună eforturi pentru a contracara scurgerile de metan din propria sa curte”, a spus Antoine Vagneur-Jones, analist la grupul de cercetare BloombergNEF

UE este relativ ferită de tipurile de scurgeri de metan pe scară largă care au fost detectate prin imagini satelit în țări din Kazahstan sau Australia. 

În ultimii doi ani, acei nori mai mari - de obicei cu rate de emisii mai mari de 5 tone pe oră - au fost observați doar în 12 ocazii în Europa, comparativ cu peste două mii la nivel global, potrivit estimărilor companiei de geoanalitică Kayrros SAS . 

Majoritatea cazurilor din Europa au fost legate de producția de cărbune din Polonia.

Dar acești așa-numiți „superemițători” reprezintă doar aproximativ 10% până la 15% din poluarea totală cu metan din industria gazelor și petrolului, spune Kayrros.

Restul provine din surse mai mici. Oprirea atât a scurgerilor mici, cât și a celor mari este una dintre cele mai ieftine și mai ușoare modalități de a încetini creșterea temperaturilor globale. 

În unele cazuri, aceasta înseamnă oprirea evacuării intenționate a excesului de gaz în timpul producției de petrol, gaz și cărbune. 

În alte cazuri înseamnă modernizarea conductelor și a stațiilor de compresoare pentru a reduce din emisiile care ajung în aer.

Turitto spune că experiența sa în România arată cât de ușor este de rezolvat problema, dacă companiile sunt dispuse să facă acest lucru. 

De exemplu, după ce a tras alarma la o scurgere a unei conducte la 75 de kilometri vest de București, inginerii au sosit rapid pentru a remedia problema. 

Având în vedere că prețurile gazelor naturale în Europa cresc până la niveluri record în această vară, mentenanța mai bună a conductele înseamnă mai mult profit.

Majoritatea siturilor în care Turitto a detectat metan sunt deținute de OMV Petrom SA, unitatea românească a OMV AG cu sediul în Viena. 

Filmările arată o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. 

Alte videoclipuri descriu rezervoare de stocare ruginite și găurite prin care gazul poate scăpa. 

Un purtător de cuvânt a declarat că firma a început să investigheze locațiile evidențiate de filmări și că va lua măsurile adecvate.

Turitto a detectat, de asemenea, metan la site-urile operate de companii precum Transgaz SA Medias, Oscar Downstream Srl, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești.

Conpet a declarat că testarea lor nu a arătat nicio degajare de metan care depășea limitele legale și că Turitto a încălcat legea.

Amromco a spus că metanul nu provine din instalația sa de gaz, pe baza coordonatelor GPS furnizate de Turitto.

Transgaz a spus că nu poate răspunde imediat la întrebările despre scurgeri din cauza complexității situației. 

Oscar Downstream a refuzat să răspundă la orice întrebare. 

Între timp, Agenția de protecție a mediului din România a adresat, la rândul ei, întrebări către companiile menționate.

Scurgerile au apărut și în apropierea cartierelor rezidențiale. În orașul Campina, la aproximativ 95 de km nord de București, camera a înregistrat vapori care se ridicau din două sonde care înconjurau un loc de joacă pentru copii într-un complex de apartamente. 

Deși metanul nu este toxic pentru oameni în cantități limitate, alte gaze asociate cu producția de petrol și gaze, cum ar fi sulfura de hidrogen, pot avea efecte periculoase. Un rezident i-a spus lui Turrito că zona mereu miroase a gaz.

Camera utilizată de Turitto înregistrează gaze pe o gamă de lungimi de undă. Doi experți tehnici care au analizat filmările au spus că ponderea covârșitoare a gazelor detectate este probabil de metan.               

Aceeași tehnologie este utilizată de industria petrolului și gazelor pentru a detecta scurgerile.

Etichete: România
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole