Antena 3 CNN Life Sănătate În România, nu sunt date care să asocieze riscul de cancer general cu factorii de mediu sau caracteristicile lor genetice

În România, nu sunt date care să asocieze riscul de cancer general cu factorii de mediu sau caracteristicile lor genetice

1 minut de citit Publicat la 12:44 24 Apr 2017 Modificat la 12:44 24 Apr 2017

În România, există o lipsă de date cantitative specifice care să asocieze riscul de cancer al populaţiei generale cu factorii de mediu sau cu stilul de viaţă şi chiar mai puţine informaţii în ceea ce priveşte caracteristicile lor genetice, context în care vor fi făcute teste statistice pentru a descoperi asocierea dintre variantele secvenţionale şi riscul de îmbolnăvire, potrivit news.ro.

În România, anual se înregistrează aproximativ 80.000 de astfel de cazuri, iar numărul deceselor cauzate de cancer a crescut cu 23% faţă de 1990, la peste 43.000.

Statisticile alarmante în ceea ce priveşte creşterea anuală a numărului de îmbolnăviri de cancer şi al deceselor cauzate de această afecţiune, atât în ţara noastră, cât şi în lume, reprezintă o continuă provocare pentru cercetarea ştiinţifică medicală, spune medicul Mariana Jinga, care participă la dezbaterea “Factori de risc genetici, de mediu şi etnie asociaţi cancerului în România“, la care iau parte 22 de specialişti din domeniul oncologic din România şi cinci lectori din Islanda.

Dezbaterea este organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, în colaborare cu Institutul deCode Genetics din Reykjavik şi Universitatea Reykjavik, Islanda, în cadrul unui proiect finanţat din Fondul de Relaţii Bilaterale al Programului “Cercetare în Sectoare Prioritare”.

„Ne propunem o evaluare sistematică de factori de risc genetici asociaţi cu cancerul colorectal, pulmonar, prostatic şi de sân în rândul populaţiei din România, cu scopul de a defini grupurile de risc ridicat, pentru care măsurile de prevenire specifice pot fi puse în aplicare. De asemenea, ne propunem să examinăm dacă există vreo modificare a riscului genetic legată de etnie. Un alt obiectiv este să urmarim orice posibilă interacţiune gene/mediu specifică pentru populaţia noastră”, spune dr. Mariana Jinga, directorul acestui grant de cercetare.

Potrivit acesteia, astfel de cercetări în care să fie asociat riscul bolii oncologice cu stiul de viaţă şi cu factorii genetici sunt foarte puţine.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole