Antena 3 CNN Externe „În primul minut vom ataca Sankt Petersburg. Ar fi sfârșitul lui Putin”. Planul de răspuns la un atac rusesc asupra Europei de Est

„În primul minut vom ataca Sankt Petersburg. Ar fi sfârșitul lui Putin”. Planul de răspuns la un atac rusesc asupra Europei de Est

de Robert Kiss    |   

În timp ce oamenii din Europa de Vest speră că Rusia se va întoarce încet în comunitatea internațională după încheierea războiului din Ucraina, cei din Europa de Est nu-și fac iluzii și se pregătesc deja pentru un posibil război. Fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, precum și Polonia sunt în mod deosebit expuse riscului, scrie Bild.

Dacă Ucraina cade, Rusia își poate îndrepta „expansionismul imperialist” spre Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, avertizează consilierul lituanian pentru securitate națională Kestutis Budrys.

Despre răspunsul în cazului unui atac rusesc în Europa de Est a vorbit și feneralul Rajmund Andrzejczak, fostul șef al Statului-Major polonez.

„După o victorie a Rusiei în Ucraina, avem o divizie rusă la Liov, una la Brest și una la Grodna”, a declarat Andrzejczak. „Ai doar câțiva ani să te pregătești pentru un atac rusesc.”

Acesta a expus, însă, un plan pentru a descuraja Rusia.

Putin trebuie să știe că „un atac asupra Poloniei, asupra statelor baltice sau asupra altei țări din Europa de Est ar însemna și sfârșitul lui”.

„Dacă Rusia atacă un centimetru din teritoriul lituanian, răspunsul va veni imediat. Nu în prima zi, ci în primul minut”, spune Andrzejczak despre un contraatac imediat. „Vom atinge toate țintele strategice pe o rază de 300 de kilometri. Vom ataca Sankt Petersburg direct.”

Lituania se pregătește și ea pentru un contraatac. „Trebuie să fim capabili să ripostăm imediat pe cont propriu, fără să așteptăm decizia în capitalele NATO”, a spus Raimundas Vaiksnoras, comandantul armatei lituaniene.

Lituania achiziționează în prezent numeroase sisteme HIMARS din SUA, precum și alte arme grele. Ei vor să poată lovi înapoi la câteva sute de kilometri adâncime în cazul unui atac rusesc.

De asemenea, un expert în securitate cibernetică dintr-o țară din Europa de Est a dezvăluit, pentru Bild, că capitala rusă, Moscova, va fi paralizată. „Dacă Rusia ne atacă, suntem bine pregătiți. Nu ar trebui să creadă că va mai exista un metrou sau un lift funcțional la Moscova.” 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile