Antena 3 CNN Actualitate În premieră: Strigătul disperat de ajutor al fermierilor români, care din interese obscure sunt eliminați de Statul Român

În premieră: Strigătul disperat de ajutor al fermierilor români, care din interese obscure sunt eliminați de Statul Român

2 minute de citit Publicat la 21:55 13 Noi 2016 Modificat la 21:55 13 Noi 2016

Comunismul aşa nociv cum a fost el ne-a lăsat, totuşi, moştenire bogăţii impresionante. Printre ele, o zootehnie impresionantă pe care noi urma să o modernizăm. Ferme nenumărate pe care nu trebuia să le facem decât profitabile şi să ne batem în produse cu Occidentul. Milioane de animale pe care aveam datoria să le înmulţim şi să hrănim cu ele ieftin toată ţara.

Dar guvernele capitaliste au avut alte planuri, pe care, poate, le vom şi afla într-o zi. Cert este că astăzi am ajuns aşa. Animale mai avem o treime din ce ni s-a lăsat. Zootehnia a dispărut de parcă nu ar fi fost niciodată. Iar fiermierul român este îngenunchiat şi strigă după ajutor. Dar nu-i răspunde nimeni.

Povestea lui Gheorghe Bursuc

După ce a muncit o viaţă,  Gheorghe Bursuc nu şi-a imaginat niciodată că va ajunge la 80 de ani să nu ştie cu ce se va hrăni mâine. El care a crezut că va muri exact cum s-a născut. Înconjurat de animalele care i-au hrănit familia generaţie după generaţie.

„În ieslea boilor m-a născut mama. În grajd, nu ne-au primit în case să nască şi aşa m-am născut. M-a învăţat cu vaci, cu cai”, a declarat fermierul.

Economie de piaţă tipic românească

Şi nu doar el, ci şi zeci de mii de familii aduse la sapă de lemn de şiruri lungi de guvernanţi orbi şi nepăsători. România are astăzi peste 100 de mii de fermieri care cresc vite pentru lapte şi carne. 70% dintre ei au în medie doar câte zece vaci. Şi nici pe acelea nu le pot ţine. Subvenţiile nu vin la timp, produsele se vând greu, iar în piaţă inspectorii îi amendează la prima abatere.

Aşa am ajuns într-o situaţie unică în Europa. Să vindem pe nimic vite tinere, care să fie tranşate în străinătate, iar carnea lor să fie vândută, apoi, mult mai scump în magazinele de la noi. Economie de piaţă tipic românească.

„Adică noi dăm viţelul după ce îl ţinem în cea mai scumpă perioadă a lui de viaţă, cu cele mai mari costuri şi îl dăm ca să facă alţii profitul pe elşi îl aducem înapoi în carcasă sau caserolă sau îl alte formă cu plus valoarea”, a declarat Claduiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.

Ce ajunge cu adevărat în magazinele din România

Credeţi că ştiţi ce cumpăraţi din magazine şi cu ce vă hrăniţi familia? Oameni din industrie vă recomandă să vă informaţi bine căci, în timp ce noi falimentăm fermierii şi mâncăm scump din import, produsele care ajung în ţară sunt, uneori, resturi congelate de ani de zile. Sau, cum a fost un caz, de aproape o jumătate de secol. Poate ar fi mai bine să vă reconsideraţi strategia şi să faceţi în aşa fel încât să exportaţi carne în loc de animale, ne-au sugerat oficiali din Israel, Iordania şi Australia, care se uită spre România şi nu prea înţeleg ce se întâmplă. Printre cei îngrijoraţi de soarta animalelor noastre se numără şi Prinţesa Alia, sora regelui iordanian, care ne atrage atenţia elegant că politica noastră e greşită.

Cum sunt chinuite animalele până să ajungă să fie tranşate

Acest comerţ nu prea este investigat în România. Deşi există o legislaţie europeană privind bunăstarea animalelor care ar trebui respectată. Nu s-a întâmplat nimic nici măcar anul trecut, când un scandal de proporţii au zguduit industria de transport de animale vii. 13.000 de oi româneşti au murit de sete în cala vaporului care le ducea spre Iordania. Au trecut 500 de zile de atunci şi autorităţile din România nu au aflat ce s-a întâmplat.

Etichete: fermieri In premiera
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole