Într-o țară normală, povestea aceasta ar fi fost despre niște oameni talentați care au făcut o orchestră și au plecat să cucerească lumea cu muzica lor. În țara noastră însă, acești oameni au făcut o orchestră pe, iar banii lor împrumutați de la bănci au plecat în lume să reprezinte România.
Datorită lor, Enescu a răsunat pe cele mai mari scene ale Americii Latine, iar imnul României s-a înălțat peste Munții Anzi.
Au reușit să realizeze cel mai impresionant turneu făcut până acum de o orchestră simfonică românească în America Latină, un continent care trăiește prin muzică și nu ajungi pentru că îți dorești acest lucru, ci doar dacă ești chemat, iar dacă ești chemat știi că ești deja în vârf.
Orchestra Simfonică București a reușit să stârnească, peste hotare, pasiuni aprinse.
”Noi suntem cei care au cântat în aeroport, în atenee, în mall-uri. Noi am cântat în aer, pe apă, sub apă, pe pământ peste tot. Avem un proiect prin care am adus muzica noastră în cartierele mărginașe, de unde nu aveau posibilitatea copiii să ajungă vreodată în sălile de concert.”, a delcarat Cătălin Oprițoiu, membru fondator al Orchestrei Simfonice București.
Din păcate membrii orchestrei nu au nici măcar un loc unde să facă repetiții, iar în Romțnia nu s-a gândit nimeni să le ofere o cameră gratis.
În această vară, când a sosit invitația pentru un turneu în patru țări ale Americii Latine șocul artiștilor a fost dublu. Pe de o parte că au fost chemați, iar pe de alta că nu vor avea bani să meargă. Pentr faptul că ei ar fi urmat să poarte titulatura de ambasadori culturali ai României s-au gândit că sigur vor găsi pe cineva care să îi ajute, însă nimic.
Membrii orchestrei au tot cele trebuie unor artiști ca să atingă succesul. Își fac meseria cu eleganță și modestie, iar proiecte ca acestea salvează o lume.