Antena 3 CNN Actualitate În premieră: România, sub cod roșu - efectele încălzirii globale produc schimbări periculoase și la noi în țară

În premieră: România, sub cod roșu - efectele încălzirii globale produc schimbări periculoase și la noi în țară

2 minute de citit Publicat la 13:07 03 Oct 2017 Modificat la 13:07 03 Oct 2017

Efectele încălzirii globale produc schimbări periculoase şi în România. Astfel, în Romania a ajuns un animal exotic - şacalul auriu, un prădător care omoară orice îi iese în cale. 

Vânătorii spun că foarte multe exemplare de animale din păduri nu mai există. Ba mai mult, ciobanii din sudul ţării se plâng de pagube enorme şi sunt decişi să renunţe la animale. 

Un reportaj marca În Premieră arată cât de afectată este țara noastră de schimbările climatice.

Un prădător feroce de origine asiatică invadează România

În județele din sudul țării e pârjol. Culturile sunt compromise, animalele mor de sete și duc o luptă pentru supraviețuire care îți frânge inima.

Din cauza căldurii insuportabile, oamenii au ajuns să iasă pe câmp noaptea, când pământul se mai răcorește iar aerul devine cât de cât respirabil. 

Tot noaptea ies la vânătoare și șacalii, care atacă mistreți, iepuri, ba chiar și animalele oamenilor, atunci când dau buzna în gospodării.

Ștefan Marin, profesor universitar și vânător de peste trei decenii, e șocat de ceea ce se întâmplă. În România are loc un fenomen istoric. Pe milioane de hectare, care includ păduri, terenuri agricole și livezi s-a instalat confortabil, și probabil pentru totdeauna, șacalul auriu. Fiara, despre care mulți au auzit din cărțile cu povești orientale, face acum parte din cultura noastră autohtonă și din noua realitate a vânătorului român.

În ultimii ani, șacalul auriu s-a înmulțit de peste șapte ori. Acum îl găsim în Moldova, în toată Oltenia, la granița cu Serbia, dar și migrând spre nord.

New York-ul și Londra, sub un kilometru de gheață dacă pământul devine cu patru grade mai rece

Profesorul universitar Cristian Proistosescu, cercetător de talie mondială și profesor la Universitatea Washington, Seattle, explică ce înseamnă o diferență de câteva grade la nivelul pământului. 

”De exemplu, în timpul ultimei ere glaciare, pământul era cu patru grade mai rece. Cu patru grade mai rece înseamnă că orașe precum New York sau Londra erau sub un kilometru de gheață. Un grad înseamnă foarte mult. S-a observat o ridicare a nivelului mării, retragerea ghețarilor din Alaska ori Alpi. Încet încet se observă schimbări climatologice. Am deschis o cutie a Pandorei și e aproape imposibil de închis în totalitate”, a spus prof. univ. Cristian Proistosescu.

Și meteorologii din România trag un semnal de alarmă și arată că anul 2016 a doborât recordul anului 2015. Anul 2015, pe cel din 2014, și tot așa. Începând din 2000 și până în prezent, am avut parte de cei mai călduroși ani din istorie.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole