El este Vasile Adamescu şi, dacă aţi închide ochii şi v-aţi astupa urechile, tot n-aţi reuşi să înţelegeţi cum arată lumea lui. Cum să-ţi imaginezi ceva ce n-ai văzut şi n-ai auzit niciodată? Chiar în linişte perfectă şi întuneric absolut, memoria v-ar sări în ajutor, invocând imagini şi sunete cunoscute. El însă nu are în memorie nicio imagine şi niciun sunet. Şi totuşi a reuşit să reconstruiască fidel lumea în care traieşte.
Vasile Adamescu, Omul-miracol
Pentru foarte mulţi, inclusiv cercetători în domeniu, performanţa lui e un miracol.
Copiii învaţă să vorbească de la adulţi, imitandu-i. Dar el, cum ar fi putut să copieze pe cineva, dacă, de prunc, n-a văzut şi n-a auzit niciodată? Şi astfel, lipsit de comunicare, nu era capabil nici să gândească.
Steaua norocoasă a lui Vasile Adamescu, profesoara care a schimbat imposibilul în posibil
La început, nici profesorii nu ştiau cum să-l educe. Nu mai intâlniseră un asemenea caz. Ceilalţi colegi erau şi ei nevăzători, dar nu şi surzi. Pe atunci, în lume era cunoscut un singur caz de umanizare şi demutizare a unui copil orb şi surd: americanca Helen Keller. Dar ea era considerată o excepţie irepetabilă.
Din fericire, a avut şi Vasile Adamescu o stea norocoasă: a intâlnit probabil unicul om din România care a avut curajul să încerce imposibilul, profesoara Florica Sandu.
sursa: În premieră
Înainte să se stingă, Florica Sandu a cerut ca pe piatra ei funerară să fie lăsat un spaţiu pe care să poată fi trecut şi mesajul de rămas bun al lui Vasile Adamescu, cea mai mare împlinire a vieţii ei. Doar că nici până astăzi el n-a reuşit să găsească acele cuvinte care ar putea descrie exact cât de mult îi datorează fostei profesoare.
O femeie dârză, curajoasă şi creativă, care a reuşit să demutizeze şi astfel ă transforme în om, sălbatica fiinţă care era pe atunci Vasile Adamescu. Mai întâi, l-a dresat pur şi simplu să asocieze foamea şi setea cu anumite gesturi.
Apoi, profesoara i-a arătat cum să lege sunetele ca să formeze cuvinte. Câteva imagini înregistrate în acele vremuri surprind procesul de educare a tânărului Adamescu. Florica Sandu a trebuit să-i explice mai întâi ce e acela un cuvânt şi la ce foloseste el.
sursa: În premieră
sursa: În premieră
Georgeta Damian, fosta educatoare a lui Vasile Adamescu spune că inteligenţa lui excepţională l-a ajutat să evolueze atât de spectaculos. La 14 ani, băiatul căruia nu i se dăduse nicio şansă, învăţase să vorbească, să scrie, să citească. La 17, era deja în stare să comunice cu oricine. Dacă nu era analfabet. Vânzătorii îi scriau în palmă în litere latine, nevăzătorii, pe degete, în Braille. Iar Florica Sandu îi "vorbea" într-un limbaj mimico-facial, inventat de ea, special pentru Vasile Adamescu.
Vasile Adamescu a devenit cunoscut în toată lumea
Vestea despre evoluţia lui extraordinară s-a răspândit prin lume şi specialişti din alte ţări au început să-l caute, pentru a-l supune cercetărilor ştiinţifice.
sursa: În premieră
Vasile Adamescu, profesorul care a schimbat viața a sute de copii cu deficiențe majore
Fiecare limită depăşită a însemnat înlocuirea unui vis cu altul, şi mai mare. Dacă la început îşi dorise să devină confecţioner de perii, mai târziu ajunsese să aspire la lumea artistică. După liceu a şi intrat la şcoala populară de arte, unde a învăţat să sculpteze.
Fiecare detaliu intâlnit e stocat de memoria lui fabuloasă. Recunoaşte imediat orice loc, chiar dacă a mai fost acolo o singură dată. Ştie orice mică denivelare de stradă şi numărul exact de paşi către fiecare destinaţie. Uluitor, ştie până şi viteza cu care se deplasează vehicolul cu care călătoreşte. N-are nevoie decât să scoată o mâna pe geam.
sursa: În premieră
Cum s-a reîntâlnit Vasile Adamescu pe sine: micul Rareș
Dar până atunci, continuă să-şi lase apăsat amprenta peste tot pe unde trece. Acum 10 ani, a simtit că s-a reîntalnit pe sine: l-a cunoscut pe Rareş. Între cei 1000 de români cu surdo cecitate, acest băieţel e singurul caz identic cu cel al lui Vasile Adamescu. Şi vrea să-l ajute, cum şi el a fost ajutat.
sursa: În premieră
În lupta cu destinul Vasile Adamescu a câștigat cu ochii închiși. E conștient că a făcut istorie, că în prezent nu mai există nimeni ca el și că probabil nici nu o sa mai fie. De aceea și-a și scris memoriile.
sursa: agentiadecarte.ro