Antena 3 CNN Actualitate În Premieră: Primiți cu vaccinul? Adevărurile nespuse despre vaccinare

În Premieră: Primiți cu vaccinul? Adevărurile nespuse despre vaccinare

2 minute de citit Publicat la 21:33 25 Sep 2016 Modificat la 21:33 25 Sep 2016

Trei copii morți de rujeolă și sute de cazuri de îmbolnăviri. Toți minori nevaccinați. Se întâmplă chiar acum în România, o țară care nu are numai o criză perpetuă de vaccinuri, ci și o amplă mișcare anti-imunizare. Atât de amplă încât am ajuns pe primul loc în Europa la neîncrederea în vaccinare și suntem la limita de risc. Adică în orice moment, o epidemie de boli contagioase și periculoase poate scăpa de sub control și produce ravagii printre copii și adulți.

Cum s-a ajuns aici? Din inconștiența statului, din lipsa de informare, din refuzul unor medici de a admite că pot apărea reacții adverse severe după injectare, din felul în care cumpărăm vaccinuri și, mai ales, din interesele obscure pentru care a fost sacrificat Institutul Cantacuzino.

Speculația a ajuns mai puternică decât informația

Vaccinare la 1 zi, 3 zile, 2 luni, 4 luni 11 luni, 1 an, 4 ani, 6 ani și 14 ani. Așa arată schema recomandată de medicii români, schema de la care tot mai mulți părinți au început să se abată. Printre principalele motive ale acestui fenomen se numără ieșirile publice tot mai dese ale unor mame care și-au povestit experiența cu bebelușii lor.

Astfel, România are în prezent un procent tot mai mare de mame care au hotărât să aleagă singure pentru copilul lor.

Cazul lui Valentin, fiul Mihaelei Smardioșean: ”Copilul meu mirosea a medicamente, nu a bebe!”

Minciuna - unul dintre principalele motive care au dus la prăbușirea încrederii și la declanșarea mișcării antivaccinare în România.

Produsul care i-a distrus copilăria lui Valentin fusese importat din Danemarca și a făcut, în 2012, un număr record de victime în rândul bebelușilor. Cu toate acestea, statistica oficială arăta că stăm bine. Reacțiile adverse se încadrau în acel procent de 1 la suta din numărul de vaccinați, așa cum scrie și în prospect. Mama: ”Nu erau lăsați doctorii să pună diagnosticul corect”.

Alexandra Oberschi, președintele Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, se opune ferm unei inițiative care încearcă să facă legea vaccinării obligatorii.

”Nu urmăresc statisticile oficiale pe motiv că nu le consider reale. Noi suntem în legătură cu mii de părinți care raportează efecte adverse: imediate, ușoare, medii, grave și foarte grave, care ajung chiar și la deces. (...) Noi dorim să se ajungă cu investigațiile până la capăt”, a spus Alexandra Oberschi.

În tot acest timp, directorul Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, susține că în aproape 30 de ani de carieră nu a întâlnit niciun caz de deces din cauza vaccinării.

Modul de administrare - O cauză posibilă pentru reacțiile adverse la vaccinare

Modul de administrare al unui vaccin poate să difere în funcție de proveninență și generație. La noi, în 2012, BCG-ul danez s-a administrat în unele cazuri la fel ca precedentul, deși era diferit. Și, peste toate, a intervenit și inconștiența statului pentru că, atunci când numărul bebelușilor vaccinați a ajuns la 115, a întrerupt campania de vaccinare. Pentru a o reporni, după șase luni.

Dezastrul de la Institutul Cantacuzino

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole