Fosta bază militară antiaeriană şi de rachete de la Vadu Dobrii este încă unul dintre cele mai fascinante locuri ale Hunedoarei, chiar dacă nu mai funcţionează de peste un deceniu. De aici au fost lansate rachete spre ţinte false, în decembrie 1989, iar în prezent, cei care străbat drumul anevoios de munte pentru a o vizita găsesc aici un peisaj spectaculos, al ruinelor militare ocupate doar de desişul pădurii, scrie Adevarul.
Baza militară antiaerană şi de rachete de la Vadu Dobrii a funcţionat aproape jumătate de secol. Unitatea a fost înfiinţată la începutul anilor 1960, la câţiva kilometri de satul aproap pustiu din Ţinutul Pădurenilor şi la 60 de kilometri de Hunedoara, şi a intrat în conservare din anul 2004, după ce a fost cedată Primăriei Hunedoara.
De atunci este în grija câtorva paznici, însă cum autorităţile nu au mai investit în restaurarea clădirilor ei, multe dintre ele s-au ruinat. Timpul a lăsat urme asupra locului ţinut secret publicului larg, mulţi ani, în timpul „Războiului Rece”.
Pădurea de brazi se regenerează peste terenurile fostei baze militare, puieţii cresc în voie pe alei şi lângă zidurile abandonate, ei sunt cei care ocupă în prezent întreaga unitate, iar fiecare furtună stimulează degradarea fostelor cazarme şi hangare. Amintirile locului interzis La intrarea în pădurea care înconjoară fostul divizion de artilierie antiaeriană şi de rachete, pe un panou ruginit se mai poate distinge mesajul „Atenţie, zonă interzisă”.
Poarta fostei baze militare este din fier, iar câteva lacăte grele, şi ele ruginite, împiedică deschiderea ei. Pe gratiile porţii se pot citi scrijeliturile lăsate de foştii recruţii din anii 1990, care îşi calculau zilele în care şi-au servit patria în vârf de munte şi cele rămase până la liberare. O parte din gard s-a prăbuşit şi lasă loc intrărilor neanunţate/
Mai mult, pe adevarul.ro.