structuri clasice, jocul s-a moștenit din generație în generație și s-a adaptat în mod permanent la vremuri.
Cu toate aceste lucruri, în zilele noastre este foarte important să acordăm atenție deosebită modului în care copii își petrec timpul liber și întreprind tot felul de activități.
În era digitalizării, a izolării și a confortului maxim, jocul s-a diversificat foarte mult și, astăzi, a devenit din ce în ce mai greu să ții pasul cu schimbarea, mai ales dacă te afli în rolul de părinte.
Jocul este format din două părți, caracteristici esențiale în delimitarea lui: jocul structurat este cel organizat de părinți, de școală sau de prieteni și jocul nestructurat, activitatea în care copilul are libertatea de a-și alege singur activitățile pe care vrea să le desfășoare.
Datoria părinților este să-i ghideze pe cei mici spre activități care să-i ajute să-și stimuleze cât mai multe simțuri, care să-i pună în mișcare și care să le stimuleze dezvoltarea creativității.
Echipa Gezo.ro ți-a pregătit câteva informații importante, pe care tu, în rolul de părinte, trebuie să le cunoști despre joc, dar și o gama variată de jucării potrivite pentru copii, indiferent de vârstă lor.
Top 3 trei lucruri esențiale despre joc
Prin joc, copilul descoperă lucruri noi.
Jocul are o valoare mare în procesul de dezvoltare a celor mici. Astfel, prin activități diverse, copii își dezvoltă:
-
abilitățile cognitive – cifre, culori, forme geometrice
-
abilitățile fizice – alergarea, săriturile, echilibrul mersului pe bicicletă
-
vocabular nou
-
abilitățile sociale
Prin joc copii se relaxează.
Chiar dacă poate părea greu de imaginat, și cei mici sunt supuși constant unei doze de stres. Chiar dacă motivele diferă față de cele de adult, efectele stresului pe termen lung devin periculoase pentru copii. Din fericire, cei mici pot scapă de stres, anxietate și supărările specifice vârstei lor prin joc.
Mai mult decât atât, o astfel de activitate îmbunătățește flexibilitatea emoțională și le oferă celor mici o capacitate crescută de a face față schimbărilor.
Jocul dezvoltă imaginația și creativitatea copiilor
În timpul jocului, copii imită activitățile adulților, fiind inspirați de situații reale din viață, precum jocul de-a profesorul, de-a medicul sau de-a politistul. Atunci când cei mici fac acest lucru, involuntar se ajută de imaginație și creează naratiuni complexe în jurul acestor roluri.
Ei bine, gândirea aceasta îi ajută să-și dezvolte imaginația și creativitatea, contribuind și la capacitatea lor de a rezolva problemele.
În achiziționarea de jucării pentru copii trebuie să ții cont de toate beneficiile pe care acestea le aduce dezvoltării celui mic.
Chiar dacă trăim vremuri alerte, în care timpul zboară necontrolat, încearcă cât poți de mult să te implici în activități distractive alături de copii tăi.