La fel ca în cazul oamenilor, animalele au nevoie de o alimentație echilibrată pentru a se menține sănătoase, energice și frumoase. Hrana pe care le-o oferi trebuie să le acopere necesarul de nutrienți, lucru care se va reflecta asupra aspectului blănii, asupra nivelului lor de energie, dar și asupra șanselor de a preveni diverse boli. Dacă te interesează să afli mai multe despre ingrijirea unei pisici, astfel încât să te bucuri pentru cât mai mult timp de ea, citește în continuare:
Ține cont de nevoile nutriționale ale pisicii
Pentru a se menține sănătoasă, o pisică are nevoie de apă, vitamine, minerale, proteine și grăsimi. Totuși, procentajele sunt cele care fac diferența între o dietă potrivită și una dezechilibrată. Micile feline au nevoie de alimente bogate în proteine și grăsimi, dar sărace în carbohidrați. În general, pisicile se îngrașă, pe lângă factorul lipsei de mișcare, și din cauza unei alimentații bogate în carbohidrați. Cumpără hrană de calitate, special concepută pentru pisici, astfel încât să îi asiguri zilnic un necesar de 30% proteine, 10-20% grăsimi și maximum 10% carbohidrați.
Asigură-te că îi acoperi necesarul de vitamine și minerale
Hrana pe care o consumă pisica ar trebui să fie bogată în vitaminele A, B1, B2, D3 și E. Aceste vitamine o ajută să își mențină o vedere bună, un sistem imunitar funcțional și, în general, o creștere armonioasă. Totodată, orice pisică are nevoie și de calciu, fosfor și magneziu pentru oase puternice.
Variază hrana uscată cu cea umedă
Dacă nu ai decis ce variantă să alegi pentru pisica ta, un kit hrana uscata si umeda pentru pisici îți va rezolva dilema. În plus, pisicile au nevoie de ambele variante de hrană. Mai exact, variază-le. Hrana uscată de tipul bobițelor sau al biscuiților ajută pisicile să își mențină o dantură sănătoasă, deoarece contribuie la înlăturarea depunerilor de tartru. În același timp, hrana umedă este mai ușor de digerat și, datorită conținutului mai ridicat de lichide din compoziție, sprijină sănătatea sistemului urinar. Fie că iei hrană umedă sau uscată, asigură-te că are un conținut ridicat de proteine din surse bune, alături de carbohidrați complecși, legume, minerale și calciu.
Oferă-i alimente bogate în acizi grași Omega-3
Nu de puține ori se întâmplă ca pisicile să dezvolte dermatite sau alte afecțiuni ale pielii. Tocmai de aceea, pentru a preveni aceste situații, este necesar să-i asiguri animalului tău de companie o dietă bogată și în acizi grași Omega-3. Aceștia reduc inflamația din organism și le asigură felinelor o piele sănătoasă și o blană lucioasă.
Ajut-o să-și mențină o digestie bună
O digestie bună ajută pisica să își mențină nivelul de energie la cote normale și să absoarbă toți nutrienții necesari din hrană. Pentru a te asigura că are o digestie sănătoasă, oferă-i pisicii tale proteine ușor digerabile, din surse precum puiul sau peștele, și completează mesele cu hrană bogate în fibre, precum orezul brun sau cartofii dulci. Astfel, tranzitul intestinal al micii feline va fi reglat și vei preveni apariția constipației sau a diareei.
Menține-i o greutate normală
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru pisica ta este să-i menții o greutate normală. Obezitatea la pisici este frecvent întâlnită, mai ales după sterilizare și poate conduce la apariția diabetului, a artritei sau a bolilor de inimă. Evită să îi oferi mai multă hrană decât are nevoie și respectă echilibrul între proteine, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, după sterilizare, este esențial să îi schimbi dieta cu hrană special concepută pentru pisici sterilizate.
Prin urmare, o dietă echilibrată, bogată în proteine de înaltă calitate și în nutrienți esențiali, este esențială pentru ca pisica ta să rămână sănătoasă pentru cât mai mult timp. Astfel, o vei feri de obezitate, de afecțiuni coronariene, de insuficiență renală, boli care afectează, în general, felinele domestice.