Diabetul ar putea fi tratat de un implant care ar lua locul pancreasului bolnav, în abdomenul pacientului. Proiectul duce cu gândul la omul bionic, dar face deja obiectul unor cercetări avansate întreprinse de trei echipe la nivel mondial. Una dintre ele își desfășoară activitatea în Franța.
Implantul pancreatic este un dispozitiv medical care ar trebui plasat în interiorul abdomenului. I se mai spune pancreas „bio-artificial”. Artificial, pentru că este confecționat dintr-un material polimer sintetic. Bio, pentru că suplinește o funcție biologică, cea a pancreasului. Această soluție este mai ambițioasă decât cea a unui simplu pancreas artificial extern, cum e Diabeloop, care trebuie fixat pe braț sau pe burtă. Pancreasul bio-artificial i-ar oferi pacientului o viață foarte aproape de normalitate.
Pentru a putea implanta cât de curând acest dispozitiv medical la om, cercetătorii trebuie să se asigure că membranele vor rezista patru până la șase ani la îmbătrânire în corpul uman. Orice deteriorare reprezintă un risc pentru viața pacientului. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Nancy studiază de trei ani reacțiile dispozitivului. Preocuparea lor este să vadă evoluția materialului polimer în timp, informează digi24.ro.
Implantul reprezintă o unică speranță pentru pacienții diabetici. Rămân de evaluat numeroase riscuri, e adevărat, și urmează etapa destul de lungă a testelor clinice, iar rezultatul e incert. De pildă, chiar dacă problematica e diferită, crearea unei inimi artificiale de către o altă societate franceză, Carmat, a arătat că înlocuirea unui organ natural cu unul identic, dar artificial nu e chiar așa de simplă.