"Cancerul de sân este o problemă pentru femei. Din fericire și în țara noastră, de aproximativ 10 ani, Ministerul Sănătății a făcut acest program de reconstrucție mamară post-mastectomie cu ajutorul implantelor mamare, pe care îl decontează prin sistemul de asigurări, astfel încât femeile cu cancer mamar să beneficieze în același timp chirurgical cu mastectomia și de reconstrucții mamare.
Indicația se va pune înainte de către medicul oncolog, în echipă cu chirurgul generalist care facem mastectomia, dar şi cu medicul plastician pentru că dacă pacienta are nevoie de tratamente complementare ulterior, respectiv radioterapie, este o problemă și nu se poaate face intervenția pentru implant, în același timp cu cea de îndepărtare a tumorii.
Dacă oncologul recomandă printr-o scrisoare medicală oficială că pacienta poate beneficia de reconstrucție mamară, atunci poate intra în acest program și se poate face reconstrucția decontată de Casa de Asigurări de Sănătate", a spus Conf. Univ. Dr. Carmen Giuglea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN.
Sunt nişte condiții pe care pacienta trebuie să le respecte. Femeia respectivă să nu aibă un diabet nestabilizat, să nu aibă hipertensiune şi să nu sufere de obezitate.
Condiții reconstrucție sân gratuit, după cancer
- stadiu curabil al cancerului mamar;
- nefumătoare;
- nu suferă de obezitate;
- fără diabet dezechilibrat;
- fără boli cardiovasculare severe;
- fără boli autoimune precum: lupus, poliartrită, sclerodermie;
- echilibrate din punct de vedere psihic.
În general, orice intervenție chirurgicală trebuie făcută unei paciente echilibrate din punct de vedere biologic.
Totodată, există o sumă fixă per pacient, undeva la vreo 8.000 de lei. Această sumă acoperă device-urile necesare reconstrucției, respectiv implantul, dar și expanderul mamar care este uneori necesar anterior pentru întinderea ţesuturilor care primesc apoi implantul.
Mare grijă la metoda de reconstrucție, pentru că este posibil ca ambele device-uri să nu fie acoperite, adică să depășească suma alocată unei paciente.
În ceea ce priveşte reapariţia cancerului la sâni după mastectomie, din păcate nimeni nu poate oferi o garanţie că operaţia propriu-zisă rezolvă complet această problemă.
Tocmai de aceea se fac şi tratamente complementare ulterior, respectiv chimioterapia, radioterapia. Bineînțeles că și controalele ulterioare sunt necesare.
Este important să mergem la mamografie sau la ecografie la timp, chiar începând cu vârsta de 20 de ani. Este un mare păcat să nu te controlezi din vreme și să previi o boală care se poate extinde și să dea niște probleme mult mai mari și mult mai greu de rezolvat.
O ecografie durează 5-10 minute. Putem face programare oriunde și la stat și la privat.
Spitale incluse programul naţional de reconstrucţie mamară după cancer la sân
- Spitalul Floreasca Bucureşti
- Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arsenie"
- Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
- Spitalul "Prof. Dr. Agrippa Ionescu”
- Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan
- Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”
- Spitalul Elias Bucureşti
- Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti,
- Spitalul de Urgenţă Braşov
- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa
- Spitalu de Urgenţă Craiova
- Spitalul “Sfântul Spiridon” Iaşi
- Spitalul Judeţean Oradea
- Spitalul de Urgenţă Târgu Mureş
- Spitalul Judeţean Timişoara
- Spitalul Municipal Timişoara
- Institutul Regional de Oncologie Iaşi.