Antena 3 CNN Externe Mapamond Impactul „uriaș” pe care l-a avut o pungă de pufuleți aruncată pe jos într-o peșteră: „Schimbă totul”

Impactul „uriaș” pe care l-a avut o pungă de pufuleți aruncată pe jos într-o peșteră: „Schimbă totul”

de Ioana Coman    |   

Cei care vizitează peștera din Rezervația naturală Carlsbad Caverns din New Mexico, SUA, au voie să consume doar apă pe parcursul turului. Cu toate acestea, recent, un turist nu a respectat regula și a scăpat o pungă cu pufuleți Cheetos. Acest lucru a avut un „impact uriaș” asupra ecosistemului peșterii.

„La scara perspectivei umane, o pungă cu pufuleți vărsată poate părea banală, dar pentru viața peșterii poate schimba totul”, au declarat reprezentanții parcului într-o postare pe Facebook despre gunoiul găsit, conform CNN.

„Porumbul procesat, înmuiat de umiditatea peșterii, a format mediul perfect pentru microbi și ciuperci. Greierii de peșteră, acarienii, păianjenii și muștele dispersează nutrienții în peșteră și în formațiunile din jur. Mucegaiurile se răspândesc pe suprafețele din apropiere și miros. Și ciclul continuă”, se mai arată în postare.

Parcul a declarat că angajaţii au petrecut 20 de minute îndepărtând cu atenție mucegaiurile și resturile de pe suprafețele din interiorul peșterii, observând că, în timp ce unele microorganisme se găsesc în mod obișnuit în peșteră, multe dintre microorganismele descoperite nu făceau parte din ecosistemul acesteia.

Postarea a numit acest impact particular asupra peșterii „complet evitabil”, în comparație cu scamele de pe haine, lăsate de fiecare vizitator pe traseu, sau alți factori care sunt greu de prevenit.

„Fie el mare sau mic, cu toții avem un impact oriunde am merge. Să lăsăm cu toții lumea mai bună decât am găsit-o”, îi îndeamnă postarea pe vizitatorii parcului.

Site-ul web al parcului precizează că mâncatul și consumul de orice altceva în afară de apă atrage viețuitoare în peșteră.

Big Room (Camera Mare) din Peștera Carlsbad este cea mai mare cameră de peșteră ca volum din America de Nord. Este accesibilă pe un traseu relativ plat de 2 km. Caverna s-a format cu milioane de ani în urmă, când acidul sulfuric a dizolvat calcarul, creând pasaje în peșteră.

 

Subiecte în articol: cheetos pufuleţi pestera
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile