Antena 3 CNN Mediu Imagini spectaculoase publicate de NASA cu deplasarea emisiilor de dioxid de carbon

Imagini spectaculoase publicate de NASA cu deplasarea emisiilor de dioxid de carbon

de Robert Kiss    |   

NASA a distribuit un videoclip care arată emisiile de dioxid de carbon care se deplasează prin atmosfera pământului. Videoclipul a fost creat de un supercomputer, folosind cantități mari de date de la sateliți.

Cu acest model de înaltă rezoluție, oamenii de știință pot vedea creșterea CO2 din surse precum centralele electrice, incendiile și orașele și pot urmări modul în care dioxidul de carbon se răspândește prin modelele vântului și circulația atmosferică. De ce arată harta ca și cum ar pulsa? Acesta este ciclul zi-noapte. Incendiile se aprind zilnic și se sting noaptea, iar plantele preiau CO2 în timpul zilei pe măsură ce îl fotosintetizează.

Modele ca acesta sunt importante pentru că oamenii nu pot aborda schimbările climatice fără a înțelege emisiile de dioxid de carbon, precizează NASA. CO2 este un gaz cu efect de seră care captează căldura și este motivul principal pentru creșterea temperaturii Pământului.

În imaginile publicate de NASA poate fi văzută America de Nord și de Sud. Linii subțiri de portocaliu strălucitor apar și se amestecă în vârtejele galben-maro pal în atmosferă. Animația pare să clipească, indicând ciclurile zi-noapte ale emisiilor de dioxid de carbon. Animația se micșorează și globul se învârte, arătând alte continente.

În 1900, aproape 2 miliarde de tone de CO2 au fost eliberate din cauza utilizării combustibililor fosili. Până în 1960, acest număr a crescut de peste patru ori la peste 9 miliarde.

Cele mai recente date de la Centrul de analiză a informațiilor privind dioxidul de carbon arată că peste 35 de miliarde de tone de CO 2 au fost eliberate în 2014. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile