Un fenomen spectaculos și extrem de rar s-a produs marți seară la malul Mării Negre: valurile au fost fosforescente. Bioluminiscența, un fenomen de emisie de lumină de către organisme vii, a fost surprins pe plajele din Constanța.
Românii de pe litoral, dar și turiștii care s-au plimbat pe plajă în această seară au fost surprinși de un spectacol rar oferit de mare: apa a devenit fosforescentă odată cu lăsarea întunericului. Acest fenomen, cunoscut sub numele de bioluminiscență, apare atunci când organisme sau microorganisme produc o lumină rece prin oxidarea unei substanțe specifice.
Cei care au avut norocul să asiste la acest fenomen pe viu au capturat imagini impresionante cu valurile strălucitoare pe plajele din Mamaia, Constanța și Eforie. Pozele, postate pe rețelele sociale, au atras numeroase aprecieri și comentarii.
[GAL layout="3"]Ce este bioluminiscența?
Lumina emisă de un organism bioluminiscent este produsă de energia eliberată de reacțiile chimice care au loc în interiorul organismului (sau sunt ejectate de acesta), potrivit National Ocean Service.
Dacă ați văzut vreodată un licurici, ați întâlnit un organism bioluminescent. În ocean, bioluminescența nu este atât de rară pe cât s-ar putea crede. De fapt, majoritatea tipurilor de animale, de la bacterii la rechini, includ anumite membre bioluminescente.
Deși funcțiile bioluminiscenței nu sunt cunoscute pentru toate animalele, de obicei bioluminiscența este utilizată pentru a avertiza sau a evita prădătorii), pentru a atrage sau a detecta prada și pentru comunicarea între membrii aceleiași specii.