Antena 3 CNN Life Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Oceanului Atlantic, publicate după zeci de ani

Imagini rare care arată Titanicul pe fundul Oceanului Atlantic, publicate după zeci de ani

Alexandra Cojoianu
2 minute de citit Publicat la 11:56 16 Feb 2023 Modificat la 13:04 16 Feb 2023

Imaginile granulate alb-negru arată prova pachebotului și câteva balustrade de-a lungul uneia dintre punțile sale, printre alte aspecte ale celebrului vas de pasageri.

Înregistrarea video, cea mai mare parte care nu a mai fost văzută de public până acum, este făcută la doar câteva luni după ce exploratorii au găsit epava în septembrie 1985.

Peste 1.500 de persoane au murit când Titanicul, care se îndrepta din Southampton spre New York în timpul călătoriei sale inaugurale, s-a scufundat în Atlanticul de Nord la 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg. Vasul de linie, cel mai mare pachebot aflat pe linia de plutire în momentul în care a intrat în serviciu, a fost descoperit de o echipă de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) și de la Institutul Național de Oceanografie din Franța.

În timpul a 11 scufundări în iulie 1986, au fost filmate imagini de pe un submersibil cu echipaj uman și de pe o mică navă telecomandată capabilă să manevreze în spații înguste. Acum, 80 de minute de filmări netăiate sunt postate pe canalul YouTube al WHOI,  potrivit Sky News.

Citeşte şi: Titanic, din nou în cinematografe, la 25 de ani de la lansare. Trailerul oficial al versiunii remasterizate

Robert Balard: "Nu m-am uitat niciodată în jos la Titanic"

Oceanograful Robert Ballard a declarat că primul lucru pe care l-a văzut când a coborât la 3,5 km sub mare a fost un „zid uriaș de oțel nituit care se ridica la peste 30 și ceva de metri deasupra noastră”.

El a adăugat: „Nu m-am uitat niciodată în jos la Titanic. M-am uitat în sus la Titanic. Nimic nu era mic. A fost destul de obsedant”.

Nu mai rămăseseră resturi umane, dar Ballard a văzut pantofi, inclusiv încălțămintea a ceea ce părea să fi fost a unei mame și a unui copil. „După ce Titanicul s-a scufundat, cei care au intrat în apă și care nu aveau veste de salvare au murit de hipotermie”, a spus el. Submersibilul cu trei oameni a trebuit să iasă la suprafață când bateriile sale au început să ia apă.

În timp ce se ridica, Ballard își amintește că a văzut hublourile Titanicului.

„Era ca și cum oamenii se uitau înapoi la noi. A fost destul de obsedant, de fapt”, a spus el. Inginerul Andy Bowen de la WHOI a declarat că cea mai mare provocare a fost „depărtarea locației”, adăugând că „apa este aproape înghețată”. Publicarea imaginilor a fost coordonată cu cea de-a 25-a aniversare a relansării filmului lui James Cameron din 1997, Titanic.

Cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio în rolurile principale, filmul a câștigat 11 premii Oscar, inclusiv cel mai bun film. „Poveștile umane întruchipate de marele vas continuă să rezoneze”, a declarat Cameron într-un comunicat. „Prin publicarea acestor imagini, WHOI contribuie la relatarea unei părți importante a unei povești care se întinde pe generații și face înconjurul lumii”.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole