Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord arată în premieră fotografii cu Kim Jong Un în vizită la un centru de îmbogățire a uraniului

Coreea de Nord arată în premieră fotografii cu Kim Jong Un în vizită la un centru de îmbogățire a uraniului

de Georgiana Marina    |   

Coreea de Nord a publicat, vineri, în premieră, mai multe fotografii care arată centrifuge care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce liderul Kim Jong Un vizitează un centru pentru îmbogăţirea uraniului şi a cerut mai mult armament pentru a spori arsenalul, scrie CNN.

Imaginile noi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite făcute la ceea ce media de stat a descris ca fiind o instalație de îmbogățire a uraniului au oferit o imagine rară asupra programului de arme nucleare al țării.

Raportul vine în timp ce Coreea de Nord continuă să-și intensifice programul ilegal de arme nucleare și consolidează relațiile cu Rusia, ceea ce accentuează îngrijorarea Occidentului cu privire la politica națiunii izolate sub conducerea lui Kim.

[GAL layout="5"]

Fotografiile îl înfăţişează pe Kim mergând printre şiruri lungi de centrifuge de metal, maşini care îmbogăţesc uraniul. Experții spun că imaginile – care îl arată pe Kim flancat de bărbați în uniforme militare și cămăși albe de laborator – subliniază încrederea crescută a Coreei de Nord în poziția sa de putere nucleară. „Kim este extrem de încrezător în aceste zile și este deosebit de interesat să se asigure că apelurile sale pentru o creștere masivă a capacităților nucleare sunt înțelese corect”, a declarat Ankit Panda, de la Carnegie Endowment for International Peace.

Locația și data exactă a vizitei lui Kim la fața locului nu au fost dezvăluite, dar scopul inspecției sale a fost clar, potrivit agenției media de stat KCNA: să elaboreze un „plan pe termen lung pentru creșterea producției de materiale nucleare de calitate pentru arme”.

Kim le-a cerut muncitorilor să producă mai multe materiale pentru arme nucleare tactice, afirmând că arsenalul nuclear al ţării este vital pentru confruntarea ameninţărilor din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora. Armele sunt necesare pentru ”auto-apărare şi capacitatea unui atac anticipativ”, a afirmat el. Conducătorul nord-coreean a declarat că ”ameninţările nucleare anti-Coreea de Nord” din partea ”forţelor vasale conduse de imperialişti din SUA” au depăşit linia roşie, potrivit relatării.

Coreea de Nord ar avea mai multe centre pentru îmbogăţirea uraniului. Analiştii afirmă că imaginile din sateliţi au arătat că în ultimii ani s-a construit la centrul principal, Centrul de Cercetări Ştiinţifice Nucleare Yongbyon, inclusiv la fabrica de îmbogăţire a uraniului, sugerând o posibilă extindere.

Uraniul este un element radioactiv care se găseşte în mod natural. Pentru a face combustibil nuclear, uraniul brut trece prin procese din care rezultă un material cu o concentraţie crescută a izotopului uraniu-235.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat, luni, că agenţia de monitorizare nucleară a ONU a observat activităţi care corespund operării unui reactor şi centrului de îmbogăţire de la Yongbyon.

Kim a subliniat nevoia de a creşte numărul centrifugelor astfel încât ”să crească exponenţial” numărul armelor nucleare şi să extindă folosirea unui nou tip de centrifugă pentru a spori producţia de materiale nucleare pentru armament.

Noul tip de centrifugă arată că ţara îşi creşte capacităţile privind combustibilul, a afirmat Ankit Panda de la Centrul Carnegie pentru Pace Internaţională, cu sediul în SUA.

 

Subiecte în articol: Coreea de Nord Kim Jong Un nuclear
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile