Antena 3 CNN Externe Uraganul Milton, văzut din spațiu. Florida se pregătește de dezastru. Oamenii își scriu numele pe corp ca să fie identificați dacă mor

Uraganul Milton, văzut din spațiu. Florida se pregătește de dezastru. Oamenii își scriu numele pe corp ca să fie identificați dacă mor

de Andreea Ştefan    |   

Astronautul NASA Matthew Dominick, aflat pe Stația Spațială Internațională, a fotografiat și filmat miercuri uraganul Milton, în timp ce acesta se deplasa prin Golful Mexic spre coasta de vest a Floridei. Uraganul Milton, încadrat în categoria 5, „are potențialul de a fi unul dintre cele mai distructive uragane înregistrate vreodată pentru Florida central-vestică”, a avertizat Centrul Național pentru Uragane, potrivit The Guardian.

„Iată priveliștea de pe fereastra Dragon Endeavour”, a postat astronautul Matthew Dominick marți pe X.

Acesta a trecut din nou miercuri pe deasupra uraganului. „Am trecut din nou pe deasupra uraganului Milton astăzi, în urmă cu aproximativ o oră. Nu era la fel de simetric ca ieri, dar părea mai mare astăzi”, a scris astronautul de pe ISS.

Se așteaptă ca uraganul Milton, de categoria 5, să își dubleze câmpul de rafală în momentul în care va atinge țărmul Statelor Unite miercuri noaptea sau joi dimineața, cu valuri de furtună de până la 4,5 metri de-a lungul unei părți joase a coastei Floridei care include orașele Tampa, St Petersburg și Sarasota.

Descrisă drept „furtuna secolului”, cu rafale de 257 km/h, Milton a virat spre nord-est peste noapte, la 480 km sud-vest de Tampa, vizând comunități foarte populate și foarte vulnerabile. Se așteaptă ca acesta să se diminueze ușor atunci când va atinge țărmul, ajungând la categoria 4, cu viteze susținute ale vântului de peste 200 km/h.

„Milton are potențialul de a fi unul dintre cele mai distructive uragane înregistrate vreodată pentru Florida central-vestică”, a avertizat Centrul Național pentru Uragane.

Într-o actualizare la ora 8 dimineața, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că impactul furtunii va fi „mai puternic decât atât... absolut fiecare loc de pe coasta de vest a Floridei ar putea fi afectat”.

„Dacă vă aflați într-o casă cu un singur etaj care este lovită de un val de 4,5 metri, ceea ce înseamnă că apa intră imediat, nu aveți unde să mergeți”, a declarat primarul din Tampa, Jane Castor. „Deci, dacă te afli în ea, practic acesta este sicriul în care vei sta”.

Autoritățile au emis ordine de evacuare obligatorie în 11 comitate din Florida cu o populație totală de aproximativ 5,9 milioane de persoane și au declarat că oricine alege să rămână în urmă trebuie să se descurce singur.

Înainte ca Milton să lovească, locuitorii rămași în zonă au fost încurajați să își scrie numele și numerele de securitate socială pe corpuri, pentru o identificare postmortem mai ușoară.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile