Antena 3 CNN Actualitate Social Imagini de basm surprinse în Cheile Râmeţului, micul canion din Munții Apuseni

Imagini de basm surprinse în Cheile Râmeţului, micul canion din Munții Apuseni

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 20:23 24 Ian 2022 Modificat la 20:23 24 Ian 2022

Cheile Râmeţului din judeţul Alba reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare.

Indiferent de anotimp Cheile Râmeţului îşi răsplăteşte oaspeţii cu privelişti de o măreţie unică şi cu impresia unei călătorii de basm.

[GAL layout="5"]

Traversarea acestora pune la încercare rezistenţa temerarilor, dar orice efort merită datorită frumuseţii zonei.  

Traseul, cu dificultate medie, porneşte de la Cabana Râmeţ, aflată în apropierea Mănăstirii Râmeţ, spre un teritoriu stâncos cu versanţi apropiaţi care necesită traversarea pe scoabe, cabluri montate în pereţi şi pe alocuri traversare prin apă.

La ieșirea din chei se ajunge într-un sat izolat cu case tradiţionale vechi cu acoperişuri din paie şi grajduri părăginite, năpădite de vegetaţie.

Aici este cătunul Cheia, locuit doar în timpul verii. Traseul este marcat cu cruce albastră şi are o durată de circa 4 ore, dus-întors.

Vremea deosebit de rece din ultimele zile a creat în Cheile Râmeţului din Alba un veritabil „regat de gheață”.

Prognoza meteo actualizată pentru următoarele zile 

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat, la Antena 3, ce se întâmplă cu vremea zilele următoare.

Prognoza meteo marți

Vremea va fi rece pentru aceastã datã, geroasã dimineaţa în nordul, nord-estul şi centrul ţãrii şi pe arii mai restrânse în rest. În prima parte a zilei, cerul va fi variabil spre mai mult senin, cu excepţia extremitãţii de sud-est a teritoriului, unde se va menţine noros şi izolat va mai ninge slab. Începând din orele dupã-amiezii, nebulozitatea se va extinde treptat începând din nord şi se vor semnala ninsori slabe în Maramureş, Transilvania şi în Moldova, precum şi în zonele de munte, local în Crişana şi izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde rafalele vor depãşi 70...80 km/h, spulberând zãpada, dar trecãtor şi pe arii restrânse, ziua pe litoral şi în extremitatea de sud-vest, iar spre sfârşitul intervalului în nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între -9 şi 3 grade, iar cele minime, mult mai ridicate faţã de noaptea precedentã, se vor situa, în general, între -11 şi -2 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã cu depunere de chiciurã.
Presiunea atmosferică va scadea, dar la valori relativ inalte - de regim anticiclonic.

Prognoza meteo miercuri

Vremea se va încãlzi faţã de zilele precedente, iar în cea mai mare parte a ţãrii valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Cerul va fi variabil în Oltenia şi în jumãtatea de vest a Munteniei, iar în celelalte regiuni înnorãrile vor persista şi pe arii relativ extinse vor fi ninsori slabe, trecãtoare. În Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana sunt posibile precipitaţii mixte şi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la altitudini mari, cu precãdere în Carpaţii Meridionali şi de Curburã, viscolind ninsoarea, şi pe arii restrânse şi la viteze mai mici în nord-estul teritoriului şi în extremitatea de sud-vest. Temperaturile maxime vor fi de la -4...-3 grade în Maramureş şi estul Transilvaniei pânã spre 6 grade în sudul Munteniei şi al Olteniei, iar cele minime se vor situa între -9 şi 0 grade. Izolat se va semnala ceaţã.
Presiunea atmosferică va fi asemanatoare celei de cu o zi inainte.

Prognoza meteo joi

Vremea va continua sã se încãlzeascã, astfel cã, îndeosebi în regiunile sudice valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Temperaturile maxime vor fi de la -3 grade în depresiunile din estul Transilvaniei, pânã spre 7...8 grade, izolat în Oltenia şi Muntenia, iar cele minime se vor situa între -7 şi 1 grad. În vestul, nordul, centrul ţãrii şi la munte, cerul va fi mai mult noros şi, cu precãdere seara şi noaptea, vor fi precipitaţii slabe - mixte în Banat, Crişana şi pe arii restrânse în Moldova şi predominant ninsori în Maramureş, Transilvania, precum şi în zonele de munte. Izolat vor fi condiţii de polei. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusã. Vântul va prezenta intensificãri la munte, mai ales la altitudini mari, unde rafalele vor depãşi 80...90 km/h, spulberând zãpada, dar local şi la viteze mai mici şi în sud-vest, nord-vest şi centru. Izolat se va forma ceaţã.

Prognoza meteo vineri

În cea mai mare parte a ţãrii vremea va deveni caldã pentru aceastã datã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în sud, iar cele minime se vor situa între -6 şi 2 grade, uşor mai scãzute în depresiuni. Cerul va fi variabil în regiunile sudice, iar în rest va prezenta înnorãri temporare şi local se vor semnala precipitaţii mixte. Izolat vor fi condiţii de polei. În zona de munte va ninge. Vântul va prezenta intensificãri la munte, cu viteze mai mari în zona înaltã, unde va spulbera zãpada, iar pe parcursul zilei local şi temporar şi în restul teritoriului. Pe arii restrânse se va semnala ceaţã.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole