Pe agenda reuniunii de la Vilnius se află aderarea Suediei, în perspectivă apropiată, în contextul în care Turcia a ridicat ultimul obstacol politic în calea acestui proces.
De asemenea, liderii NATO urmează să transmită un mesaj menit să sublinieze "necesitatea" de a aduce Ucraina mai aproape de organizația militară.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, marți, că are sens să se discute de aderarea Ucrainei doar dacă această țară câștigă războiul cu Rusia.
Lavrov se declară surprins
Aflat în vizită în Oman, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov s-a declarat "surprins" de rapiditatea cu care Finlanda - deja membru al NATO - și Suedia și-au abandonat statutului de neutralitate.
Cele două țări au luat decizia de a adera la NATO după invazia rusă.
"Am fost surprinși de rapiditatea cu care atât Finlanda, cât și Suedia și-au abandonat statutul de neutralitate, renunțând la avantajele pe care le-au avut în virtutea acestui statut timp de multe decenii: un rol independent, o reputație și o autoritate în Europa și pe scena internațională", a spus Lavrov.
Diplomatul rus a evocat, de asemenea, potențiala pierdere a relațiilor speciale în plan economic pe care cele două țări le aveau cu Rusia.
Rusia se plânge că NATO o tratează drept inamic
Președinția rusă a acuzat, marți, NATO că tratează Rusia drept inamic și avertizat că va urmări îndeaproape orice decizie luată la Vilnius.
Moscova a citat frecvent extinderea NATO către est drept un factor-cheie în decizia sa de a invada Ucraina.
"Rusia este percepută de către liderii NATO drept inamic. În această notă vor avea loc discuțiile de la Vilnius. Monitorizăm cu foarte mare atenție (summit-ul), fiindcă majoritatea lucrurilor care vor fi spuse acolo vor face obiectul unor analize aprofundate, în vederea unor măsuri care să ne asigure propria securitate", a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov (foto).
El a mai estimat că "o intrare accelerată a Ucrainei în NATO" ar fi foarte periculoasă pentru securitatea europeană.
Înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, Secretarul General Jens Stoltenberg a propus eliminarea așa-numitului MAP (Membership Action Plan) pentru Ucraina, ceea ar permite scurtarea procesului de aderare.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin: "Nu ne-am făcut iluzii în privința Turciei"
"Acest lucru este foarte periculos pentru securitatea europeană. Cei care vor lua decizia ar trebui să fie conștienți de asta", a spus Pekov.
De asemenea, așteptata aderare a Suediei va avea implicații negative clare pentru securitatea Rusiei iar Moscova va răspunde cu măsuri similare celor luate după ce Finlanda s-a alăturat alianței militare occidentale în luna aprilie, a precizat oficialul rus.
Suedia are calea deschisă pentru a deveni cel de-al 32-lea membru NATO, după ce Turcia a renunțat la opoziția sa în acest sens.
Dmitri Peskov a minimalizat schimbarea subită de poziție a Turciei, comentând că Ankara are obligații în calitate de membru NATO iar "Moscova nu și-a făcut niciodată iluzii" în acest sens.