Specialiştii în iluminat susţin că există o legătură directă între poluarea luminosă şi apariţia cancerului. Potrivit acestora, cu cât un oraş este mai puternic iluminat noaptea, cu atât locuitorii sunt mai expuşi, scrie Adevarul.
Valentin Grigore, specialist în iluminat şi membru al Consiliul Naţional Român de Iluminat (CNRI), organism afiliat la Comisia Internaţională de Iluminat, spune că oraşele sunt luminate total ineficient şi dăunător mediului şi organismului.
„Iluminatul public în România, precum şi în alte locuri de pe glob este total ineficient din mai multe puncte de vedere. În primul rând, sistemul de iluminat nu este unul adecvat, care să servească scopului pentru care este folosit, acela de a lumina locul, strada. De obicei, mai mult de jumătate din lumină se proiectează în sus, unde nu este nevoie de ea. Intră în casele oamenilor pe timp de noapte şi afectează foarte mult ecosistemul”, spune Valentin Grigore, care este şi preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM).
Grigore susţine că studii medicale privind efectele luminii excesive asupra omului au arătat că poluarea luminoasă sau expunerea îndelungată la lumină pot produce o multitudine de efecte adverse asupra sănătăţii. Potrivit studiilor, supra-iluminarea sau compoziţia spectrală improprie a luminii duc la migrene repetate, oboseală, stres, scăderea funcţiilor sexuale şi stări de panică. De asemenea, s-a descoperit o legătură între expunerea la lumină pe timp de noapte şi riscul apariţiei cancerului de sân, din cauza scăderii secreţiei de melatonină.