Ştefan Lungu a gătit în cea de-a şaptea ediţie "Gătit la costum" un preparat cu totul şi cu totul special. Alături de criticul de film Irina Margareta Nistor, gazda emisiunii a pregătit un preparat culinar de origine franţuzeasă.
Ile flottante sau lapte de pasărea, aşa cum este cunoscut în ţara noastră, a fost preparatul copilăriei Magaretei, şi constă într-o cremă fină de vanilie cu un gust greu de descris.
În cazul deserturilor este foarte important să degresăm şi să eliminăm orice urmă de miros de pe ustensile şi blat de bucătărie. Nu de alta, dar nu cred că cineva îşi doreşte să mănânce un desert cu gust de ceapă sau...peşte. De îndepărtarea mirosurilor de pe ustensilele de bucătărie s-a ocupat detergentul de vase de la Sano cu miros de lavandă.
Invitat de seamă în ediţia 7 "Gătit la costum". Irina Margareta Nistor găteşte alături de Ştefan Lungu
Criticul de film Irina Margareta Nistor a fost invitata ediţiei cu numărul şapte a emisiunii de cooking "Gătit la costum". Alături de Ştefan Lungu, aceasta a pregătit unul dintre cele mai delicioase şi apreciate deserturi franţuzeşti, ile fottante sau lapte de pasărea.
Ile flottante este, pe româneşte, lapte de pasăre. Acel preparat al copilăriei, cu insule din albuş bătut în zahăr şi fiert în lapte aromat cu beţişoare de vanilie, intens parfumate. Ce-i drept, Ştefan nu se dă în vând după prepararea deserturilor, şi tocmai de aceea, preparatul din această ediţie a fost unul care a ridicat ştacheta la alt nivel.
[GAL layout="3"]În familie Margaretei Nistor acest desert savuros era pregătit doar la ocazii speciale, precum zile de naştere sau atunci când părinţii acesteia aveau musafirii.
În timp ce criticul de film a povestit despre preparatul copilăriei sale, Ştefan a pus laptele la fiert împreună cu vanilie. Tot în acelaşi timp, acesta a caramelizat şi migdalele cu zahărul brun. Caramelizarea migdalelor este un proces destul de minuţios. Câteva secunde de neatenţie sau un foc prea mare te pot desprinde de un gust de migdale arse.
În cele din urmă caramelizarea migdalelor a fost o nimica toată, în comparaţie cu cea a venit. Adevărata provocare a fost atunci când Ştefan a trebuit să scoată din fiecare ou, cordoanele de albuş, numite şalaze. După încercări repetate, Ştefan a putut trece la pasul următor.
Margareta a mai povestit şi despre perioada sărbătorilor. Pe vremea când era doar un copil, aceasta se trezea dis-de-dimineaţă, de Ajunului de Crăciun pentru a-şi ajuta bunica să pregătească cozonac. Pe lângă această amintirea, Margareta Nistor şi-a mai reamintit cât de greu se găsea drojdie în acea perioadă .
Rețetă pas cu pas Ile flottante/ Lapte de pasăre. Ingrediente și mod de preparare
Ingrediente Ile flottante/ Lapte de pasăre
- 100 g zahăr alb tos
- 100 g zăhar pudră
- 100 g zăhar brun
- 100 g fulgi de migdale
- 8 albușuri
- 8 galbenușuri
- 1 păstaie de vanilie
- 1 litru lapte
- 1 lingură oțet
- un praf amidon
Mod de preparare flottante/ Lapte de pasăre
Se bat bine cele 8 albușuri, fără şalaze. Când aceasta au devenit spumă, adaugăm zahărul pudră treptat și amidonul. Într-o tigaie se amestecă zahărul pe care îl caramelizăm cu fulgii de migdale, până obținem o consistență de marțipan.
Într-o cratiță mică fierbem laptele cu semințele din păstaia de vanilie, dar și păstaia pentru a da savoare. Într-un bol se amestecă foarte bine albușurile cu zahărul alb. Lăsăm laptele la fiert să se răcească puțin și adăugăm treptat gălbenușurile mixate în așa fel încât să nu se facă omletă.
Se amestecă până se obține un compozit fluid cu puternic miros de vanilie. Spuma obținută din albușuri se toarnă într-o cratiță cu miz decupat și se lasă la cuptor încins la 180 de grade pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, vom avea o compoziție stabila, ușor caramelizată și cu textura zahărului topit la suprafață. Se așează compozitul într-un recipient în care am răsturnat deja sosul de vanilie. Tot preparatul trebuie să stea câteva ore la frigider pentru o savoare completă.
"Gătit la costum", în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:30, la Antena 3
În fiecare sâmbătă și duminică, de la 13:30, Antena 3 le aduce pasionaților de gastronomie un proiect de cooking show, unde miza este preparare unor mâncăruri realizabile, delicioase și inspiraționale. Gazda emisiunii este Ștefan Lungu, o persoana care își dorește să transmită și să transforme bucătăria și gătitul în terapie pentru sufletul telespectatorilor.