Antena 3 CNN Externe IDF anunță că l-a lichidat la Beirut pe șeful forțelor aeriene Hezbollah. Netanyahu a dat ordinul din avionul cu care s-a dus în SUA

IDF anunță că l-a lichidat la Beirut pe șeful forțelor aeriene Hezbollah. Netanyahu a dat ordinul din avionul cu care s-a dus în SUA

de Adrian Iclozan    |   

Comandantul forțelor aeriene ale grupării Hezbollah, Muhammad Hussein Sarour, a fost ucis într-un atac aerian israelian efectuat asupra unui imobil din Beirut, a anunțat, joi, armata statului evreu, citată de Times of Israel.

Agenția libaneză de stat NNA a relatat anterior că trei rachete trase de aviația israeliană au lovit o clădire cu zece etaje din cartierul al-Qaem, bilanțul preliminar fiind de doi morți și 15 răniți.

Forțele de Apărare israeliene, IDF, au publicat pe rețeaua X imagini ale atacului, care ar fi fost realizat de o aeronavă F-35.

Potrivit IDF, Muhammad Hussein Sarour este răspunzător pentru numeroase atacuri asupra Israelului, efectuate cu drone încărcate cu explozibil și cu rachete de croazieră.

Sursa citată adaugă că, în ultimii ani, acest responsabil de rang înalt din Hezbollah a condus producția de drone a grupării și a ordonat înființarea unor centre de fabricare a acestor arme sub clădiri civile din capitala libaneză.

Muhammad Hussein Sarour s-a alăturat Hezbollah în anii 1980 și a ocupat diverse poziții, inclusiv în unitatea Aziz din cadrul Forței Radwan și ca atașat al Hezbollah în Yemen, unde s-a implicat în forțele aeriene ale rebelilor Houthis, susținuți de Iran, notează Times of Israel.

Netanyahu a dat ok-ul pentru eliminarea liderului Hezbollah de la bordul avionului "Wings of Zion", care-l ducea în SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat lovitura din Beirut, în care a fost ucis Muhammad Hussein Sarour, de la bordul avionului Wings of Zion, cu care s-a deplasat în SUA.

Confirmarea vine de la biroul lui Netanyahu, care precizează că rețeaua de comunicații a acestui aparat "a funcționat perfect".

Wings of Zion este principala aeronavă de transport guvernamental a statului Israel, fiind utilizată pentru deplasarea președintelui și prim-ministrului în străinătate, în timpul vizitelor internaționale.

Aparatul este un Boeing 767 modificat, care a fost dat în folosință în 2014. Transformarea sa a fost finalizată în 2019. În iulie 2024, a fost utilizat, în premieră, pentru vizita oficială efectuată atunci de premierul israelian în SUA.

Netanyahu, în SUA: "Vom continua să lovim Hezbollah"

Joi, la sosirea pe aeroportul John F. Kennedy din New York, Benjamin Netanyahu a spus că țara sa „va continua să lovească Hezbollah” până la atingerea tuturor obiectivelor.

Asasinarea șefului forței aeriene a Hezbollah face parte din acest plan, adăugat el.

Continuarea loviturilor în Liban, în pofida propunerii de încetare a focului pe 21 de zile avansată de SUA, a fost confirmată anterior de șeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi.

„Trebuie să continuăm să atacăm Hezbollah. Așteptăm această oportunitate de ani de zile”, a afirmat el, indicând că armata este împotriva unei încetări a focului în acest stadiu.

„Lucrăm constant pentru a obține rezultate, pentru a elimina mai mulți oficiali (Hezbollah) de rang înalt, pentru a zădărnici transferul de arme, pentru a distruge capacitățile de foc ale Hezbollah și pentru a-i lovi militanții în tot Libanul”, a adăugat șeful Statului Major al IDF. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile