Antena 3 CNN Externe Alegeri SUA 2024 „Identitatea mea este furată": Poze ale unor influenceri europeni sunt folosite pentru propaganda pro-Trump, pe conturi X false

„Identitatea mea este furată": Poze ale unor influenceri europeni sunt folosite pentru propaganda pro-Trump, pe conturi X false

de Mia Lungu    |   

Luna, o autointitulată „susținătoare MAGA a lui Trump”, în vârstă de 32 de ani, din statul Wisconsin, a câștigat un număr mare de adepți de când s-a alăturat X, fostul Twitter, în martie, arată CNN. Dar „Luna” nu este reală.

Timeline-ul ei a devenit o portavoce digitală pentru mișcarea „Make America Great Again” (MAGA), lăudând candidatura la realegere a fostului președinte Donald Trump, promovând teorii ale conspirației cu privire la adversarul său, vicepreședintele Kamala Harris, și prezentând puncte de vedere republicane celor aproape 30 000 de urmăritori, cărora li se adresează ca „patrioți”.

„L-ați sprijini pe Trump să fie președinte pentru totdeauna? Mă întreb dacă voi toți îl susțineți pe Trump ca președinte la fel ca mine”, a postat @Luna_2K24 pe 29 iulie, împărtășind un selfie pe plajă într-un bikini alb și cerându-le urmăritorilor să răspundă cu un emoji cu steagul american dacă sunt de acord. Postarea a fost vizualizată de aproximativ 54.000 de persoane.

Luna nu este reală. Fotografiile „americancei” sunt ale unui influencer model din Germania

Dar Luna nu este reală. Fotografiile cu bruneta zâmbitoare postate periodic pe timeline-ul @Luna_2K24 sunt ale lui Debbie Nederlof, un influencer de modă german care locuiește peste Atlantic și nu va vota la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Când CNN a contactat-o pe femeia în vârstă de 32 de ani, optician de profesie și mamă singură care are două locuri de muncă - ca social media manager la o firmă de inginerie și ca model pentru a strânge bani pentru copilul ei - aceasta era furioasă și frustrată că chipul ei era folosit pentru a împinge propaganda pro-Trump pe X.

„Ca să fiu sinceră, „ce naiba?” a fost reacția mea. Asta a fost reacția mea, pentru că nu am nimic de-a face cu Statele Unite, cu Trump, cu lucrurile politice de acolo. Ce naiba îmi pasă mie - dintr-un loc mic din Germania - de politica americană?”, a spus ea.

Nederlof este una dintre cele 17 femei europene reale - influenceri de modă și frumusețe din Țările de Jos, Danemarca și până în Rusia - ale căror fotografii online au fost furate de actori necunoscuți pentru a-l promova pe Trump și pe partenerul său de cursă, senatorul JD Vance din Ohio, pe X, a constatat o anchetă CNN în colaborare cu Centrul pentru Reziliența Informației (CIR).

CIR este o întreprindere socială independentă, non-profit, care se descrie ca fiind dedicată expunerii încălcărilor drepturilor omului. Aceasta primește finanțare pentru proiecte individuale de la guverne, ONG-uri și persoane fizice.

O anchetă CNN a identificat 56 de profiluri false de propagandă pro-Trump

Conturile false se numără printre cele 56 de profiluri de pe X identificate de CNN și CIR, folosind un amestec de instrumente de detectare digitală și de căutare inversă a imaginilor, care par să facă parte dintr-o campanie coordonată de susținere a candidaturii Trump-Vance înaintea alegerilor prezidențiale din 2024. Nu există niciun indiciu că campania Trump ar fi implicată.

Experții spun că acesta ar putea fi doar vârful icebergului. O analiză a celor 56 de conturi pro-Trump dezvăluie un model sistematic de comportament neautentic. Toate conturile folosesc fotografii ale unor femei tinere și frumoase - multe dintre ele furate, în timp ce altele par a fi generate de AI - care își declară sprijinul pentru Trump și folosesc hashtaguri precum #MAGAPatriots, #MAGA2024 și #IFBAP (I Follow Back All Patriots). În multe cazuri, CNN și CIR au constatat că imaginile fuseseră manipulate pentru a adăuga sloganuri Trump și MAGA la haine care altfel nu aveau marcă, toate cu legende care îndeamnă la vot.

Conturile postează, de asemenea, mesaje similare, care includ adesea erori de limbă engleză (un potențial semn de interferență străină, potrivit experților), și uneori se postează reciproc. Majoritatea au fost create în ultimele câteva luni și numărul lor de urmăritori a crescut rapid; toate indică locația lor ca fiind în Statele Unite. Cincisprezece dintre conturile false au bife albastre - care ar trebui să indice că au fost verificate - și opt dintre acestea au fost identificate ca folosind imagini furate.

CNN a contactat X cu privire la aceste conturi, dar nu a primit un răspuns. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore înainte de publicare, X a eliminat majoritatea conturilor.

CNN a contactat, de asemenea, aproape toate femeile europene reale identificate în cursul anchetei comune și a reușit să intervieveze patru dintre ele.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile