Cele două icoane care plâng cu mir, din gospodăria unei familii simple din Buzău, sunt la fel de simple. Reprezentări prin litografie pe pal, de mărimea unei coli de scris A4 (29 x 21 cm), produse de serie care se vând în magazinele religioase cu preţuri între 15 şi 25 de lei.
Ce stă în spatele unui asemenea fenomen este greu de spus. Cine crede o face fără argumente, iar cine nu, indiferent de ce i s-ar spune, va lua în derâdere.
Cert este că de această dată nu e vreo icoană din biserică, ferecată cu aur sau de lemn, niciun preot care să îi stea în preajmă, niciun lăcaş sau loc cu o istorie aparte.
O icoană de 15 lei, de fapt două, pe care le poţi găsi la orice magazin religios fizic sau online.
În general, creştinismul presupune smerenie şi simplitate, iar dacă divinitatea a ales să se manifeste astfel se poate spune, în limbajul nostru modern, profan şi consumerist, că e o excelentă mişcare de marketing. Sau miracol sau Dumnezeu ştie.
Ce reprezintă cele două icoane care plâng cu mir la Buzău
Maica Domnului, Pruncul Iisus, Ioachim şi Ana. Prima icoană este o reprezentare a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, însoţita de-a stânga şi de-a dreapta de imaginea Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, cei care trupeşte i-au dat viaţă Mariei.
Dincolo de micile adaosuri de design - încadrarea într-un chenar auriu şi adăugarea părinţilor Mariei -, icoana este o reproducere după originalul „Ierusalimitissa” de la Biserica Mormântul Maicii Domnului din Ghetsimani (Ierusalim), unul dintre cele mai iubite locuri de pelerinaj din Ţara Sfântă.
Icoana se află chiar desupra a ceea ce se spune că este mormântul Maicii Domnului şi este cunoscută ca făcătoare de minuni.
Preoţii spun că icoana s-a zugrăvit singură, iar, minunea a avut loc acum mai bine de 250 de ani, la Manăstirea rusească Maria Magdalena, unde o maică pe nume Tatiana, pictoriţă fiind, în vis, i s-a arătat Maica Domnului cerându-i să o zugrăvească pe lemn, notează doxologia.ro.
„În 1947 au fost inundaţii mari şi a intrat apa pe geamul de deasupra icoanei. Atunci, icoana singură s-a ridicat a închis geamul şi a coborât după ce apa fost scoasă din biserică. O altă minune, pe care personal am văzut-o acum 13 ani, când apa a intrat pe uşa de la intrare şi a ajuns în biserică atingând o înălţime de 15 metri. Singura icoană de care apa nu s-a atins a fost Icoana Maicii Domnului Ierusalimiteanca, care, s-a ridicat, asta în condiţiile în care icoana cântăreşte 200 de kilograme, fiind îmbrăcată în aur şi argint masiv”, spune părintele Anatolie Dumitraşcu, potrivit sursei citate.
Sfânta Cuvioasă Paraschiva, Maica Domnului, Iisus Hristos. A doua icoană care plânge în casa familiei din Buzău o reprezintă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva ale cărei moaşte se află în Catedrala de la Iaşi.
Icoana în sine (tot litografie pe pal, format A4) este o creaţie în stil bizantin. Spre deosebire de alte reprezentări ale Sfintei Parascheva şi specific acestui model iconografic este faptul că în partea de sus avem minireprezentări ale Maicii Domnului (stânga) şi ale lui Iisus (dreapta).
Este un model comercial fără o istorie aparte. Iar cele trei figuri emblematice ale ortodoxiei nu mai necesită nicio prezentare.
Vrut-am doar să vă arătăm fix modelele de icoane care sunt în casa familiei din Buzău. Mai departe, fiecăruia după credinţa lui.
[GAL layout="4"]