Antena 3 CNN Externe Icoane desenate în Ucraina pe lăzile cu muniţie: „Aşa salvăm vieţi”

Icoane desenate în Ucraina pe lăzile cu muniţie: „Aşa salvăm vieţi”

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 11:53 08 Feb 2022 Modificat la 11:53 08 Feb 2022

Oleksandr Klymenko se prezintă scurt: „Eu fac artă care salvează vieţi”. Împreună cu soţia Sofia Atlantova creează lucrări care învie instrumente ale morţii. Răspâdesc icoane pe capacele armelor şi pe lăzile cu muniţii aruncate de armata ucraineană şi recuperate pentru a ajuta spitalele de război.

Un Sfânt Nicolae străluceşte albastru şi violet pe o bucată de ambalaj găsită într-o fabrică distrusă din Mariupol. Un Sfânt Evanghelist Luca împodobeşte o cutie de brad care conţinea muniţie Akm. O Maria tandră cu Isus în braţe colorează un lemn aspru şi perforat. „Nu aveam idee că aceste scânduri uzate sunt perfecte pentru iconografie”

Arta războiului s-a născut într-un apartament întunecat din Kiev. Tempera, metale oxidate, nisipuri măcinate. Sortează o mulţime de comenzi. De când au avut această idee, din 2014, munca nu s-a oprit niciodată, iar icoanele de război au devenit o modă. Le-au expus în toată lumea.

În urmă cu doi ani, cinci episcopi ortodocşi ai Bisericii Autocefale din Ucraina i-au adus Papei Francisc un Sfânt Petru. „Acest război este deja real” 300.000 de dolari s-au strâns, toţi donaţi unui spital de campanie, medicilor, voluntarilor unui ONG care tratează răniţii pe frontul Donbass.

Cine cumpără o icoană salvează o viaţă: „Nu suntem deosebit de religioşi, dar puterea acestor icoane ne-a impresionat: toată lumea vrea să le aibă, iar banii merg la cei care au nevoie”.

Teologia ortodoxă vrea ca icoanele să nu fie doar un portret sacru, ci o rugăciune, iar ritul picturii şi materialele folosite sunt părţi esenţiale ale acestuia, informează Mediafax.

„Ce este mai bun decât acest lemn pentru uz militar? Majoritatea oamenilor cred că acest război este ceva îndepărtat. Pentru noi este important să arătăm că acest război este deja real, chiar dacă încă nu a izbucnit odată cu invazia ruşilor. Şi că aceste lăzi de muniţie sunt reale.

Şi că înăuntru erau arme adevărate care ucideau oameni adevăraţi”. Zilele acestea, din când în când, icoanele ies din micul apartament din Kiev şi sunt duse la Catedrala Sfânta Sofia. Pentru a fi admirate. Ziarele ucrainene scriu uluite: „Este o formă de artă unică”. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole