Capitala şi alte 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării se află sub Cod galben de ninsori şi viscol pe parcursul zilei de miercuri iar până pe 30 noiembrie vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi de minus 10 grade Celsius pentru nordul, nord-estul şi centrul ţării.
Cod galben de ninsori și viscol
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), miercuri 28 noiembrie, între orele 2:00 şi 20:00, în regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, şi se va depune strat de zăpadă, local, consistent. Pe arii restrânse, în special în dimineaţa zilei de miercuri (28 noiembrie) şi cu precădere în regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheaţă.
Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 40 - 50 km/h, iar în estul, centrul, sudul Munteniei, în Dobrogea şi în sudul Moldovei rafalele vor atinge în general 55 - 75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.
Conform ANM, după expirarea atenţionării Cod galben va intra în vigoare o informare meteorologică de vreme deosebit de rece în toată ţara, valabilă de miercuri seara până vineri dimineaţa.
În Bucureşti, vremea va deveni geroasă, iar precipitaţiile estimate pentru următoarele zile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în timp ce vântul va sufla cu viteze de până la 55 km/h, relevă prognoza de specialitate a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În intervalul 28 noiembrie, ora 8:00 - 29 noiembrie, ora 8:00, îndeosebi în prima parte a zilei va ninge, iar temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafala în general de 45 - 55 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. Grosimea stratului de zăpadă nu va fi uniformă şi se va situa în medie între 7 şi 10 cm, izolat posibil 15 cm. Vremea va deveni deosebit de rece, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -1 grad, în timp ce minima va oscila între -6 şi -4 grade.
Cum va fi vremea în București
Meteorologii prognozează pentru Bucureşti o vreme deosebit de rece în următoarele trei zile, însă şansele de ninsoare vor fi mai reduse.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul 28 noiembrie, ora 15:30 - 29 noiembrie, ora 8:00, cerul se va menţine mai mult noros, însă doar trecător vor mai fi posibile fulguieli. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 40 - 45 km/h, spulberând zăpada. Temperatura aerului va continua să scadă, iar minima va fi cuprinsă între -7 şi -5 grade Celsius.
De asemenea, între 29 noiembrie - ora 8:00 şi 30 noiembrie - ora 8:00, vremea va fi deosebit de rece, cu o temperatură maximă ce va oscila între -4 şi -3 grade, şi o minimă de la -7 la -6 grade Celsius, mai scăzută în zona pre-orăşenească. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală în jurul a 40 km/h şi vor fi înnorări, dar probabilitatea de ninsoare redusă.
Circulația pe A2 a fost reluată
Update: Circulaţia rutieră a fost reluată pe Autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa - Bucureşti, unde traficul a fost deviat timp de o oră, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - zăpada acumulată pe carosabil şi vântul care o spulberă, reducând semnificativ vizibilitatea, a informat Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
"Circulaţia rutieră a fost reluată pe sensul de mers Constanţa - Bucureşti al Autostrăzii A2, după ce anterior fusese deviată între kilometrii 140 - 103, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În prezent, nu mai există evenimente rutiere, însă se circulă în continuare în condiţii de iarnă", potrivit Centrului Infotrafic.
Potrivit Infotrafic, pe parcursul zilei de miercuri, s-au produs mai multe evenimente rutiere în care diferite autovehicule au derapat din cauza zăpezii, însă acestea au fost scoase rapid pe banda de urgenţă, astfel că traficul nu a fost afectat. Nu au rezultat victime în urma coliziunilor, doar pagube materiale, a precizat Centrul Infotrafic.
Știre inițială: Circulaţia rutieră este deviată marţi după-amiază pe Autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa-Bucureşti, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - zăpada acumulată pe carosabil şi vântul care o spulberă, reducând semnificativ vizibilitatea, informează Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Potrivit indicaţiilor Centrului INFOTRAFIC, se va părăsi Autostrada la kilometrul 143, în localitatea Feteşti, judeţul Ialomiţa, prin DN 3B, urmând a se circula pe DN 3A, până în localitatea Drajna Nouă, judeţul Călăraşi, unde se va intra din nou pe autostradă la kilometrul 103.
"Precizăm că, pe parcursul zilei, s-au produs mai multe evenimente rutiere în care diferite autovehicule au derapat din cauza zăpezii, însă acestea au fost scoase rapid pe banda de urgenţă, astfel că traficul nu a fost afectat. Nu au rezultat victime în urma coliziunilor, doar pagube materiale. Recomandăm şoferilor să nu plece la drum fără a avea autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să circule cu viteză redusă, să folosească în principal frâna de motor şi să acorde o atenţie deosebită tuturor manevrelor efectuate în trafic", se mai arată în comunicatul Centrului INFOTRAFIC.
Giurgiu: Traficul spre Ruse, restricţionat pentru autovehiculele cu masa mai mare de 12 tone
Traficul pe drumurile naţionale I-5 Ruse-Byala şi I-2 Ruse-Razgrad este restricţionat pentru mijloacele de transport de peste 12 tone, pe sensul de ieşire din România, tirurile care tranzitează punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse fiind îndrumate în parcările din proximitatea punctului de frontieră, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de ITPF Giurgiu.
"Având în vedere condiţiile meteorologice din Bulgaria, autorităţile de frontieră ale statului vecin au informat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact româno-bulgar de la Giurgiu, despre faptul că traficul pe Drumurile Naţionale I-5 (Ruse-Byala) şi I-2 (Ruse-Razgrad) este restricţionat pentru mijloacele de transport de peste 12 tone, pe sensul de ieşire din România. Autovehiculele de peste 12 tone care tranzitează Giurgiu-Ruse sunt îndrumate în parcările din proximitatea punctului de frontieră", se arată în comunicatul de presă al ITPF Giurgiu.
De asemenea, Căpităniile Porturilor Turnu şi Zimnicea au decis suspendarea tranzitării cu bacul peste Dunăre prin Punctele de Trecere a Frontierei Turnu şi Zimnicea, pentru toate autovehiculele.
Măsura se va menţine până când condiţiile meteo vor permite îmbarcarea şi debarcarea în siguranţă pe ferry-boat a mijloacelor de transport.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu ţine permanent legătura cu autorităţile bulgare şi a dispus toate măsurile aflate în competenţă astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare fluent şi operativ.
Vizibilitate redusă pe anumite sectoare ale A2, din cauza ninsorii viscolite
Circulaţia rutieră pe A2, Bucureşti – Constanţa, se desfăşoară, miercuri, îngreunat pe anumite sectoare din cauza ninsorii viscolite care provoacă reducerea vizibilităţii, pe alocuri sub 50 de metri.
Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe Autostrada Soarelui, sectoarele de drum cu vizibilitate redusă alterneză cu sectoare de autostradă cu vizibilitate bună, situaţie care poate lua prin surprindere participanţii la traficul rutier.
”Ca urmare a acestei situaţii, recomandăm conducătorilor auto să plece la drum pe acest sector de autostradă doar în caz de extremă urgenţă sau să staţioneze în spaţiile de urgenţă până ăn momentul în care vizibilitatea se va îmbunătăţi. Menţionăm că utilajele de deszăpezire acţionează permanent pentru a evita depunerea de straturii groase de zăpadă, precum şi a depunerii de polei”, au transm is reprezentanţii CNAIR.
Potrivit companiei, în unele locuri vizibilitatea este redusă sub 50 de metri din cauza ninsorii viscolite. CNAIR face apel la conducătorii auto să circule prudent.
Şaptesprezece judeţe sunt, miercuri, până la ora 20.00, sub cod galben de ninsori viscolite, depuneri de zăpadă, gheaţă şi intensificări ale vântului.
Trafic rutier blocat în unele zone
Prima ninsoare serioasă a adus probleme uriaşe în Capitală. Traficul rutier a fost blocat complet în unele zone. În plus, 11 accidente rutiere au avut loc în ultimele 24 de ore, care au dus la rănirea a 11 persoane.
Şi transportul ferioviar şi cel aerian au avut dificultăţi. În Gara de Nord trenurile au ajuns cu întârzieri de zeci de minute, la fel cum s-a întâmplat şi cu avioanele de pe aeroportul Otopeni, care din cauza ninsorii şi a procedurilor de degivrare au întegistrat şi întârzieri de câteva ore.
Cum se circulă
Delia State, inspector principal la Centrul Infotrafic al României a adus lămuriri cu privire la situația condițiilor de circulație pe șosele.
”Din fericire, în prezent nu sunt drumuri naționale sau autostrade cu circulația oprită din cauza vremii nefevorabile”.
Citiți și Ninsori și viscol în toată țara. Care sunt condițiile de circulație pe șosele
Primele efecte ale codului galben de ninsoare: Camioane care au derapat şi copaci căzuţi
Un copac a căzut pe o maşină, în Bucureşti, iar localitatea Uzun,din Giurgiu şi între localităţile Merişani şi Guruieni din judeţul Teleorman au derapat camioane din cauza zăpezii depuse pe carosabil, acestea fiind primele efecte ale vremii nefavorabile la care au intervenit pompierii, potrivit IGSU.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis, miercuri dimineaţa, că până la această oră nu au fost înregistrate situaţii grave deşi este avertizare meteorologică de vânt, ninsori viscolite, strat de zăpadă şi depuneri de gheaţă.
IGSU arată că, miercuri dimineaţa, în municipiul Bucureşti, pompierii au acţionat după ce un copac a căzut pe un autoturism şi pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuvenă Uzun, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri.
Primele victime din cauza condițiilor vremii
Un accident teribil de grav s-a produs miercuri dimineață în județul Teleorman.
Potrivit primelor informații sunt șapte victime dintre care trei sunt femei, un bebeluș de câteva luni și trei bărbați.
Citiți și Accident grav în județul Teleorman: șapte victime, printre care un bebeluș
În țară
Călărași
Circulaţia rutieră a fost restricţionată pentru autovehiculele cu sarcina maximă admisă mai mare de 7,5 tone pe DN 3, pe sectorul cuprins între localităţile Răzvan şi Cuza Vodă, judeţul Călăraşi, din cauza ninsorii abundente.
Compania Naţionalăm de Adminsitrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că, miercuri, circulaţia rutieră a fost restricţionată pentru autovehiculele cu sarcina maximă admisă mai mare de 7,5 tone pe DN 3 pe sectorul cuprins între localităţile Răzvan şi Cuza Vodă, judeţul Călăraşi, între km 68+000 şi km110+000.
Este recomandată ruta ocolitoare Lehliu – Drajna – Călăraşi.
”Măsura a fost luată pentru evitarea riscului de accidente rutiere grave şi crearea de blocaje în traficul rutier, ca urmare a ninsorii viscolite ce reduce semnificativ vizibilitatea. Pe acest sector drumarii acţionează pentru restabilirea circulaţiei cu 1 utilaj tip Unimog şi 4 autobasculante echipate cu lamă şi răspânditor”, anunţă CNAIR.
Reprezentanţii CNAIR fac apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate.
Şaptesprezece judeţe sunt, miercuri, până la ora 20.00, sub cod galben de ninsori viscolite, depuneri de zăpadă, gheaţă şi intensificări ale vântului.
În plus, de miercuri seară până vineri dimineaţă, vremea va fi deosebit de rece în toată ţara, iar în sud-est vântul va continua să aibă intensificări, spulberând zăpada.
Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de avertizările meteorologilor.
Giurgiu
Două tiruri au ajuns, miercuri, în afara părţii carosabile pe DN 5, în dreptul localităţii Uzunu, şi mai multe autoturisme au rămas înzăpezite între Naipu şi Petroşani şi între Bucşani şi Vadu Lat fiind necesară, intervenţia unor utilaje pentru degajarea acestora, în urma a viscolului care se manifestă miercuri în judeţul Giurgiu.
"Două autotrenuri au ieşit temporar în afara drumului pe DN 5 Giurgiu-Bucureşti, în dreptul localităţii Uzunu, au intervenit cei de la Drumurile Naţionale şi le-au repus pe carosabil. Au mai fost două autoturisme blocate pe DC 109 între Naipu şi Petru Rareş, care au fost repuse pe carosabil de echipajele SVSU, s-a luat legătura cu primarii şi se intervine acolo cu o wolă, avem o sesizare că şi pe DN 61 se circulă foarte greu între Bucşani şi Vadu Lat, iar o maşină a ajuns în şanţ la Schitu, nu sunt victime", a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Florin Neguţ.
Potrivit au fost informate autorităţile din zonele mai afectate de zăpadă şi viscol şi sunt efectuate intervenţii pe drumurile unde se circulă cu greutate cu buldoexcavatoare şi materiale antiderapante.
Cursuri suspendate la Brăila
Cursurile sunt suspendate miercuri în două unităţi de învăţământ din judeţul Brăila din cauza unor avarii la sistemele de încălzire, a declarat pentru AGERPRES şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, Cătălin Canciu.
Nu se fac cursuri la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", deoarece există scurgeri de apă din conductele care alimentează centrala termică, şi la şcoala din localitatea Chiscani, unde s-a constatat o defecţiune la alimentarea cu energie electrică a centralei, în ambele situaţii lucrându-se la remedierea avariilor.
În cazul Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu", Consiliul de Administraţie al unităţii de învâţământ a hotărât suspendarea cursurilor în zilele de 28 şi 29 noiembrie, iar în ceea ce priveşte situaţia de la şcoala din Chiscani, cursurile vor fi suspendate doar miercuri.
"La Bălcescu, şcoala este veche, are 150 de ani, iar ţevile sunt vechi şi ele. Din câte am înţeles, s-a spart o ţeavă care este mai greu de înlocuit, pentru că se află pe sub şcoală. Au săpat luni şi marţi, pentru a găsi fisura în ţeavă. A fost găsită ţeava spartă, iar ea va fi înlocuită. Firma care lucrează aici s-a angajat ca până la 1 decembrie să finalizeze lucrarea. Mai avem o problemă la Chiscani, unde centrala şcolii nu poate fi alimentată cu energie electrică, deoarece se schimbă un transformator. Cursurile vor fi suspendate astăzi (miercuri-n.r.) şi recuperate în următoarea perioadă", a declarat Cătălin Canciu.
Constanța
Șase mașini au fost avariate de un copac care a căzut peste ele din cauza vântului și a viscolului. Incidentul s-a petrecut în Constanța.
Citiți și Copac căzut peste șase mașini în Constanța, din cauza viscolului
Teleorman
Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele a fost închis, miercuri, începând cu ora 10,00, din cauza vremii nefavorabile, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.
''Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, în PTF Turnu Măgurele s-a întrerupt traficul începând cu ora 10,00'', a precizat ISU Teleorman.
Conform site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, judeţul Teleorman este sub Cod Galben în intervalul 28 noiembrie, ora 02.00 - 28 noiembrie, ora 20.00, fenomenele vizate fiind intensificări susţinute ale vântului, ninsori viscolite, strat de zăpadă, depuneri de gheaţă.
Drumarii au lucrat toată noaptea
Drumarii au acţionat, în noaptea de marţi spre miercuri, cu 616 utilaje şi au răspândit peste 3.000 de tone de material antiderapant pentru a menţine reţeaua rutieră naţională practicabilă şi în condiţii de siguranţă, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Astfel, Direcţia Regională Iaşi a acţionat cu 150 de autoutilaje şi a răspândit 1.392,3 tone de material antiderapant, iar în Bucureşti s-a lucrat cu 144 de autoutilaje şi cu 784 de tone de material antiderapant.
De asemenea, în Braşov s-a acţionat cu 784 de tone de material antiderapant, în Craiova cu 61 de autoutilaje şi 83 de tone de material antiderapant, în Timişoara cu 26 de autoutilaje şi 29 de tone de material antiderapant, în Cluj cu 47 de autoutilaje şi 214 tone de material antiderapant, iar în Constanţa s-a acţionat cu 92 de autoutilaje şi s-au răspândit 228 de tone de material antiderapant.
"Facem apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate", se subliniază într-un comunicat al CNAIR.
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 sau pe reţele de socializare ale CNADNR.
Trenurile au întârzieri
Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele miercuri, însă circulația trenurilor e adaptată la condițiile meteo nefavorabile.
”Un număr redus de trenuri înregistrează la această oră (miercuri dimineaţă – n.r.) întârzieri la sosire, acestea fiind, însă, determinate de adaptarea circulaţiei la condiţiile meteo sau de pregătirea şi verificarea suplimentară a materialului rulant pentru reînscrierea în cursă”, au anunţat reprezentanţii CFR.
Citiți și Întârzieri ale trenurilor din cauza vremii nefavorabile. Recomandarea reprezentanților CFR
Întârzieri și pe Aeroportul Henri Coandă
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a transmis că aeronavele operează în condiții de iarnă, miercuri dimineață, pe Aeroportul "Henri Coandă" din București, fiind înregistrate întârzieri de până la 30 de minute la decolare din cauza degivrării avioanelor.
„Operarea se desfăşoară normal, dar în condiţii de iarnă. Se degivrează aeronavele înainte de decolare, ceea ce poate conduce la întârzieri de până la 30 de minute. Se intervine constant pentru deszăpezire la piste, platforme şi căi de rulare”, au informat reprezentanţii CNAB.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de ninsori şi viscol, valabilă în 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, inclusiv Capitala. Totodată, în nordul, nord-estul și centrul țării, vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi de minus 10 grade Celsius.
Anunțul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a informat miercuri dimineaţa că, pe fondul vremii nefavorabile, nu au fost înregistrate, până în prezent, situaţii grave care să pună în pericol comunităţile.
Potrivit IGSU, autorităţile au intervenit în trei situaţii. În Bucureşti, pompierii au acţionat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism şi pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuveană Uzun, circulaţia rutieră s-a desfăşurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri. Echipele administratorului de drum au intervenit pentru scoaterea vehiculelor în afara părţii carosabile.
Totodată, între localităţile Merişani şi Guruieni din judeţul Teleorman, un camion nu a mai putut urca o pantă şi a blocat parţial tronsonul de drum. Un echipaj al ISU Teleorman şi reprezentanţi ai Primăriei Merişani intervin pentru remedierea situaţiei.
În scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă, din cauza vântului puternic, au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanţa, Agigea şi bara Sulina.
Aproximativ 4.900 de pompieri cu şenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte maşini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul populaţiei din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate in această perioadă, precizează IGSU.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.
Începând din noaptea de marţi spre miercuri a intrat în vigoare o atenţionare meteorologică cod galben pentru 17 judeţe şi Bucureşti.
Cel puțin 11 accidente în București
Vremea face probleme locuitorilor din Capitală. Cel puțin 11 accidente au avut loc în Bucureşti, unde e cod galben de viscol şi ninsoare. Poliţiştii verifică anvelopele de iarnă. În condiţiile avetizărilor meteorologice, prezenta utilajelor care acţionează cu material antiderapant s-a intensificat, au anunţat, miercuri dimineaţă, reprezentanţii Brigăzii Rutiere.
Cele mai utile trucuri
În condiții de iarnă, șoferii vor fi supuși la tot felul de încercări în trafic, dar până să ajungă acolo, trebuie mai întâi să poată intra în mașină și să o curețe, astfel încât să aibă vizibilitate normală.
Atenție, șoferi! Ce amenzi riscați dacă nu aveți cauciurile de iarnă
Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt necesare în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, scrie Promotor.
Potrivit legii, trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.
Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă, aceasta fiind echivalentă cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.
Ce să faceți în fața frigului
Da, din păcate, iarna este deja aici, iar perspectiva unor patru-cinci luni înghețate ne deprimă. Nu credem că toți oamenii urăsc iarna și de aceea, sfaturile următoare se adresează nemulțumiților, scrie Jurnalul. Iată cum puteți trece mai ușor peste zilele geroase care urmează:
1. Îmbrăcați-vă gros
Pare evident, dar de fapt, oamenii nu se îmbracă adecvat. Dacă nu aveți pulovere și geci groase și intenționați să cumpărați, nu amânați până când va fi foarte frig.
Ideal ar fi să vă îmbrăcați în „straturi”, ca în cazul în care la birou e prea cald, să puteți da jos ceva.
2. Nu împrumutați lucruri
Dificil, dar necesar. Iarna e sezonul în care suntem mai vulnerabili în fața gripelor și răcelilor, prin urmare, împrumutând lucruri veți ajunge face schimb de germeni cu colegii și apropiații. Renunțați la acest obicei
3. Luați suplimente de zinc
Zincul contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar, scrie metro.co.uk. Pregătiți-vă un stoc serios!
4. Nu leneviți tot timpul
Iarna: o lungă perioadă de relaxare în fața televizorului, cu o ceașcă de ciocolată caldă în mână. Nimic mai fals! Statul și leneveala vă vor aduce într-o stare proastă.
Nu transformați vremea rece într-o scuză de a nu face mișcare. Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar, sunt benefice pentru starea de sănătate și vă vor da o stare de bine.
5. Spălați-vă pe mâini
Da, spălați-vă pe mâini cât mai des posibil. Veți ține astfel la distanță germenii și bacteriile.
6. Dormiți suficient
Somnul este important indiferent de anotimp. Dar să fiți odihnit este chiar mai important iarna. Rezultatul nopților pierdute este un sistem imunitar slăbit, lucru pe care nu vi-l doriți iarna.
7. Consumați fructe și legume
Să luați suplimente de vitamina C pentru a preveni răcelile nu e tocmai o idee bună, dar să obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie din fructe și legume e cel mai bun lucru pe care l-ați putea face.
8. Spuneți-le colegilor să plece acasă atunci când sunt răciți
Dacă colegul de birou tușește, strănută, își suflă nasul și arată absolut extenuat, sfătuiți-l să plece acasă. Nu are niciun rost ca oamenii bolnavi să stea la locul de muncă, pentru că își fac rău și lor și celor din jur, expunându-i la riscul de a lua aceeași gripă.
9. Relaxați-vă
Stresul este un inamic al funcțiilor imunitare. Fiți strict în ceea ce privește timpul dedicat propriei persoane, eventual notați în agendă: trebuie să vă faceți timp să vă relaxați.
10. Hidratați-vă
Este mai ușor să consumați suficiente lichide vara, când căldura vă îndeamnă să beți chiar și 2-3 pahare de apă o dată. Totuși, frigul nu trebuie să vă păcălească: amintiți-vă să vă hidratați.
11. Acordați atenție alimentației
Adoptând o dietă echilibrată, veți putea trece mai ușor peste anotimpul rece. Nu, nu trebuie să țineți vreun regim ciudat, ci să consumați cât mai multe alimente proaspete și să nu săriți peste mese.
12. Fiți sociabil
Nu vă izolați în casă și nu refuzați toate invitațiile folosind pretextul „dar e atâââât de frig”. Veți fi mai câștigat dacă ieșiți în oraș și petreceți timp cu prietenii. Starea psihică se va îmbunătăți și nivelul stresului va fi diminuat.