Antena 3 CNN Actualitate 1.000 de tiruri au luat calea Ucrainei prin hubul umanitar de la Tulcea. Munca voluntarilor schimbă în bine vieţile refugiaţilor

1.000 de tiruri au luat calea Ucrainei prin hubul umanitar de la Tulcea. Munca voluntarilor schimbă în bine vieţile refugiaţilor

Alina Anghel
1 minut de citit Publicat la 19:09 02 Iul 2023 Modificat la 19:09 02 Iul 2023

Prin intermediul hub-ului umanitar de la Tulcea, peste 1.000 de tiruri, cu mii de tone de bunuri au ajuns la refugiaţii aflaţi aproape de linia frontului. Antena3 CNN a stat de vorbă în exclusivitate cu unul dintre reprezentanţii ONG-urilor implicate în acest demers.

"Este cel mai important hub din partea aceasta a țării, pentru partea de sud și est a Ucrainei, cu livrări directe în cele mai lovite zone de război Zaporojie, Bahmut, Nikolaev, Kramatorsk, Herson.", spune Petru Şolcă, preşedintele Asociaţiei Noroc din Tulcea.

Pentru că acest hub să devină realitate, au contribuit autorități și voluntari, deopotrivă din România și din străinătate.

"Voluntarii Asociației umanitare Noroc sunt profesori, psihologi, oameni de diferite vârste care vin la noi la asociație și lucrăm cu copiii din centrele de plasament de peste 26 de ani.

Îi ajutăm material, moral, spiritual și o parte din această activitate s-a dovedit a fi foarte bună pentru hubul umanitar.

Copiii care au primit ajutor de la noi acum au venit și ei voluntari la rândul lor aici la hub și au ajutat foarte mult.", mai spune liderul asociaţiei.

Din hubul umanitar au luat drumul Ucrainei haine, alimente, medicamente, obiecte de igienă personală și bunuri de strictă necesitate.

S-au trimis aproximativ 1.000 de tiruri în toată perioada aceasta către 70 de organizații guvernamentale și neguvernamentale din Ucraina și au beneficiat mii de oameni de aceste ajutoare. Casa de copii, cămine de bătrâni, familii nevoiașe, s-a mers direct în zonele de pe linia frontului.

Tulcea este poartă de intrare pentru refugiații ucraineni, iar mulți dintre cei care decid să rămână aici primesc ajutor pe termen lung.

"Impactul emoţional este foarte mare"

"Noi am ajutat și mai ajutăm cu alimente, cu bunuri de strictă necesitate, familii de refugiați care stau în Tulcea, unii refugiați care au stat la Niculițel, nu departe de Tulcea, la casa parohială, câte 40-50 de persoane pe zi.

Timp de mai bine de o jumătate de an am făcut activități cu copiii și tinerii care au ajuns în centru de primire în regim de urgență sau cu cei cazați în internatele școlare.

Munca cu refugiații are un mare impact emoțional asupra celor implicați. Noi lucrăm cu copiii din casele de copii, deci impactul emoțional este mare (...)

Noi atunci am făcut tot ce am putut să îi ajutăm să treacă de acele momente dificile", a mai explicat Petru Şolcă

Peste 4,8 milioane de ucraineni au intrat în România începând din februarie 2022.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole