Ministrul de interne ceh, Vit Rakusan, a declarat miercuri, după o reuniune de criză la Praga, că, în zonele afectate de inundaţii, au fost raportate primele cazuri de jaf.
Ministrul a amintit că legea prevede pedepse mai aspre pentru astfel de fapte comise în timpul unor situaţii de dezastre şi a avertizat că jefuitorii riscă pedepse de până la 15 ani de închisoare cu executare, scrie Agerpres, care citează dpa.
Între timp, miercuri este aşteptată o nouă creştere a nivelului apelor de-a lungul fluviului Elba, în apropierea graniţei cu landul german Saxonia.
În oraşul ceh Ústí nad Labem s-au instalat bariere împotriva inundaţiilor şi saci de nisip pentru a proteja zona. O persoană a fost văzută în apele Elbei lângă un pod, însă operaţiunea de căutare nu a avut succes.
Multe zone joase de-a lungul apelor au fost inundate deja, iar districtul Dolini Zleb de pe valea Elbei rămâne accesibil doar pe calea ferată. În toată ţara, rămâne în vigoare nivelul cel mai ridicat de alertă la mai mult de 25 de staţii de monitorizare.
După inundaţiile devastatoare din estul ţării, au început primele eforturi de curăţare. În multe locuri, voluntarii sunt confruntaţi cu scene de distrugeri copleşitoare. Mase de noroi au cuprins magazine, locuinţe şi şcoli.
Armata a desfăşurat echipament greu. Elicoptere au distribuit apă potabilă şi alimente în localităţile din munţii Jeseniky, la graniţa cu Polonia, care au rămas izolate de restul lumii din cauza drumurilor avariate şi a podurilor prăbuşite.
Guvernul de la Praga a solicitat asistenţă de la alte state UE, cerând 15.000 de dezumidificatoare pentru a usca clădirile. Circa 8.000 de dispozitive sunt distribuite în prezent din rezervele proprii.
În ţara vecină Slovacia, nivelul Dunării se menţine la peste 9,7 metri în capitala Bratislava, după ce înainte de furtuni era de circa 2 metri.