Antena 3 CNN Actualitate Hoții din apartamente folosesc, mai nou, acid azotic. Substanţa distruge încuietorile ușilor

Hoții din apartamente folosesc, mai nou, acid azotic. Substanţa distruge încuietorile ușilor

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Poliția suedeză investighează aproximativ 50 de spargeri de locuințe, comise în principal în centrul capitalei Stockholm de la sfârșitul lunii mai, în care hoții au folosit acid azotic pentru a debloca încuietorile ușilor. De asemenea, este analizată ipoteza existenței unei rețele infracționale care ar fi operat și în alte țări europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Au fost înregistrate începând cu data de 20 mai 49 de astfel de cazuri în Suedia, dar numărul lor ar putea creşte pe măsură ce deţinătorii locuinţelor se întorc din vacanţe şi constată jafurile.

Mai multe încuietori forţate au fost studiate de specialiştii poliţei suedeze, care au confirmat utilizarea acidului azotic, un lichid coroziv incolor.

Într-un interviu acordat televiziunii publice suedeze SVT, Monica Kruger, din cadrul poliţiei de frontieră suedeze, a detaliat modul de operare al hoţilor, care „introduc acid azotic (...) în broasca cilindrică şi acest acid determină coroziunea metalului, ceea ce permite forţarea încuietorii”.

„Acidul azotic este amestecat cu un alt acid pentru a accelera coroziunea, dar nu suntem încă pe deplin siguri”, a mai spus reprezentanta poliţiei.

Poliţia nu are niciun suspect

Metoda folosită nu produce zgomot, însă acidul eliberează un miros puternic care se răspândeşte pe scara imobilului, astfel că locatarii ar trebui să-şi dea seama cu uşurinţă că se întâmplă ceva neobişnuit.

Spargeri de locuinţe prin aceeaşi metodă au fost înregistrate în ultimii doi ani de asemenea în Germania, Franţa, Belgia, Austria şi Portugalia. Cinci cetăţeni georgieni au fost inculpaţi în Franţa în august 2023 pentru o serie de aproximativ zece jafuri comise astfel în regiunea pariziană.

 

Subiecte în articol: Suedia Stockholm jafuri hoti acid azotic
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă