Antena 3 CNN Life Travel Primul Crăciun la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, după doi ani de pauză

Primul Crăciun la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, după doi ani de pauză

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 10:39 09 Dec 2022 Modificat la 10:40 09 Dec 2022

Materialele de construcții sunt tăiate din Lacul Bâlea, încâ din prima parte a lunii noiembrie, când începe în fiecare an construirea atracției din Munții Făgăraș. La peste 2.000 de metri altitudine, această zonă montană permite menținerea construcțiilor și a statuilor de gheață până la sfârșitul lunii aprilie sau chiar începutul lunii mai, dacă vremea permite. 

Arnold Klingeis, cel care din anul 2005 construiește în fiecare iarnă complexul turistic de gheață unic în sud-estul Europei, a vrut să creeze în România ceva care să atragă turiștii străini ca un magnet. A studiat, împreună cu niște prieteni arhitecți, hotelurile de gheață din alte țări și, pentru că temperatura din vârful muntelui permite astfel de construcții la Bâlea Lac, și-a transformat visul în realitate. A reușit să aducă la Bâlea Lac mii de turiști străini în fiecare iarnă, de când construiește hotelul de gheață. Doar în perioada pandemiei au lipsit aceste atracții, din cauza restricțiilor care au ținut departe vizitatorii.

Concept de lux și de aventură

La fel ca în fiecare an, hotelul de gheață va fi conceput ca un imens iglu, cu un lobby central, care va găzdui zona de restaurant și bar, iar cele 12 camerele vor fi amplasate de jur împrejur. Mesele, barul, scaunele, farfuriile și chiar paharele sunt toate de gheață. Turiștii pot vedea și cum se sculptează în gheață, pentru că lucrările continuă, după deschiderea hotelului. În următoarele săptămâni se vor construi „apartamentele”, igluuri cu două sau trei camere, separate de zona centrală, apoi Biserica de Gheață, unde sunt așteptați din nou aventurieri care vor să organizeze aici botezuri și nunți, la înălțime.

Anul acesta se lucrează la cel de-al şaisprezecelea sezon al Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice – Bâlea Lac”. „Este un omagiu adus turismului din întreaga Europă. Decorațiunile care vor fi sculptate în blocurile de gheață vor aminti de locuri faimoase și de simboluri sau obiective importante din mai multe ţări europene. Peste o săptămână deja vor fi aproape finalizate lucrările, urmând finisajele, dar turiștii vor putea veni de la Crăciun. Rezervările sunt deja făcute și pentru Revelion”, explică Arnold Klingeis, inițiatorul proiectului.

Prețul unei camere de gheață, în viitorul hotel sau în igluuri, va rămâne ca în anii precedenți, 500 de lei, „la rece”, iar cei care vor cazare „la cald”, adică o cameră într-una dintre cabanele de lângă hotel, vor plăti 400 de lei pe noapte. De obicei, turiștii care se aventurează să petreacă o noapte în camerele construite din blocuri de gheață, dormind pe paturi la fel de reci, fac o rezervare și pentru cabană, pentru că nu toți rezistă până dimineață. Chiar dacă au blănuri, pături și saci de dormit, unii schimbă camera după numai câteva ore, cu una „la cald”. Dar spiritul de aventură le e satisfăcut și se bucură de amintirea de neuitat.

De anul acesta s-a diversificat oferta, astfel încât turiștii pot alege cazarea și la Palatul Brukenthal din Avrig sau la una dintre vilele de lângă palat. Pentru amenajarea acestora, Arnold Klingeis a reconstituit interioarele vechilor palate nobiliare, fiecare dintre încăperi fiind personalizată, asemenea unui mic muzeu. Cei care vor să înțeleagă spiritul zonei, într-o reconstituire „pe viu” a istoriei locurilor, pot trece în numai trei zile de la cultură la aventură, de la boutique-hotel la cabană de munte și „ice hotel”.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole