Horațiu Potra, mercenarul cu legături cu Călin Georgescu, și banda sa de mercenari au avut o activitate intensă în Africa, mai ales în Republica Democratică Congo, unde aceștia ar fi comis atrocități alături de alte grupări armate paramilitare din regiune, conform unor postări pe rețelele sociale, apărute la puțin timp după arestarea lui Potra la București.
„Domnul Horațiu Potra, care conduce o bandă de mercenari în estul Republicii Democratice Congo, a fost arestat în țara sa, România, când a fost prins înarmat până în dinți într-un convoi care se îndrepta spre București.
Acest om, recrutate de mai multă vreme de guvernul din Kinshasa, antrenează și conduce operațiuni militare pentru FARDC (forțele armate ale Congo – n. red.), are legături cu Wazalendo (o grupare paramilitară dintr-o provincie congoleză – n. red.) și cu FLDR (rebelii rwandezi din Congo – n. red.) din estul Congo. Aceștia au fost implicați în încălcări grave ale drepturilor omului împotriva civililor, mai ales împotriva comunităților Tutsi, care sunt țintite frecvent de grupări armate și prin care se răspândește ideologia genocidară anti-Tutsi.
În februarie 2024, Horațiu Potra a fost văzut în locurile în care milițiile Wazalendo, FDLR și FARDC au luat mai mulți membri ai comunității Tutsi, i-au torturat și le-au tăiat capetele.
În ciuda participării acestor grupări de mercenari europeni, care comit acte grave împotriva drepturilor omului și a populațiilor civile, prin atacuri sistematice la adresa populației Tutsi, UE, SUA și ONU nu au făcut niciodată declarații ferme de condamnare a prezenței acestor mercenari în Kivu, alături de grupări armate”, se arată într-o postare pe Twitter a Maisha RDC, un ONG congolez care se ocupă de studierea discursului urii și a instigărilor la genocid.
„Fără să discutăm de afacerile interne ale României, Franței și Rusiei, Horațiu Potra este implicat și în Congo (DRC), acolo unde a fost contractat ca mercenar șef și lucrează pentru Tshisekedi (Felix Tshisekedi, președintele DRC – n. red.), pentru «a-l proteja» pe acesta alături de FDLR și pentru a comite violențe în provinciile estice ale Kivu (provincii congoleze măcinate de un război civil constant din 2004 și până astăzi – n. red.)”, scrie și Albert Rudatsimburwa, jurnalist din Congo.
„Horațiu Potra a fost arestat! Ce spune Tshiekedi, principalul său angajator la acest moment?”, se arată într-o altă postare a lui Rudatsimburwa.
„Bum! Mercenarii români ai lui Tshisekedi au fost arestați după ce au încercat să-și vândă serviciile împotriva NATO în propria țară”, se arată într-o altă postare pe Twitter.
Legăturile lui Horațiu Potra cu Călin Georgescu
Călin Georgescu nu a reușit să explice, luni seara, de ce a mințit când a spus că nu îl cunoaște pe Horațiu Potra. Întrebat de ce a făcut acest lucru, la Realitatea TV, după ce Antena 3 CNN a publicat fotografiile cu cei doi, Georgescu s-a încurcat în explicații și a pretins ca nu își aduce bine aminte. El a spus că, totuși, în urmă cu 3 ani s-a întâlnit cu Horațiu Potra, când căuta gărzi de corp pentru că nu are încredere decât în mercenari.
„Ca persoană publică m-am întâlnit cu mii de persoane. Acest sistem încearcă să-mi însceneze...Este irelevant, nu este în cercul mei de apropiați. Încerc să îmi amintesc, dar nu îmi aduc aminte. Fotografiile sunt de acum câțiva ani de zile.
Da, într-adevăr, dar nu îmi aduc aminte. M-am văzut cu o mie de oameni în ultima săptămână. Acum trei ani cred că au fost imaginile astea, pot să îmi aduc, așa, vag aminte. Nu pot să spun cu certitudine. Acolo la ferma respectivă am filmat la călărie.
Am încredere doar în oamenii mei care sunt militari în legiunea străină. Scopul a fost să am niște gărzi de corp pe care să fiu sigur", a spus Călin Georgescu.
Liderul mercenarilor români, Horațiu Potra, s-a văzut cu Călin Georgescu şi neo-legionarul Eugen Sechila, la o fermă de cai din Ciolpani, sâmbătă. Întâlnirea, care a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Potra să fie săltat din drumul spre Capitală, cu un arsenal în mașină, a fost confirmată de patronul fermei.
Această întâlnire a fost confirmată anchetatorilor, potrivit unor surse, de patronul fermei de cai, care a fost audiat luni. Aceleaşi surse spun că discuția dintre Potra și Georgescu ar fi vizat tocmai plănuirea unor proteste violente, după anularea prezidențialelor de către Curtea Constituțională.