„E adevărat că e vorba de un zig-zag (n.r. în ceea ce privește creșterea numărului de cauzuri noi de la o zi la alta), dar dacă ne uităm la vârfuri, acestea au tendința de a coborî. Suntem într-o situație controlată, este încă risc, dar nu suntem într-o situație explozivă.”, liniștește profesorul Moldovan.
Profesorul afirmă că deși ne aflăm pe o curbă crescătoare, creșterea nu este alarmantă. Măsurile de relaxare se vor lua progresiv, pas cu pas, pentru a evalua în timp răspunsul epidemic.
„Am plecat de la un singur laborator în România, la Insitutul Matei Balș, iar astăzi avem 70 de laboratoare care fac aceste teste. Am plecat de la câteva teste pe zi, iar astăzi putem face până la 11.000. De regula, facem cam 7.000.”, confirmă secretarul de stat.
Mortalitatea în România a fost de 5%, o valoare mică în contextul european. De asemenea, numărul de vindecări a depășit în anumite zile 30%.
Dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a întocmit propriile statistici pe baza raportărilor Grupului de Comunicare Strategică, care arată că suntem deja în faza de platou.
„Un caz activ este un caz care poate merge spre vindecare, dar poate merge și spre deces. Lupta pentru personalul medical nu se termină, din păcate, la 15 mai.”, afirmă medicul.
În cadrul Ediției Speciale, s-a demontat și mitul conform căruia coronavirusul nu ar cauza o rată de deces mai mare decât o gripă sezonieră.
„Gripa este evident o boală mai ușor de gestionat, care produce o mortalitate mai mică, și în timp ce fenomenul infecției cu coronavirus are alte caracteristici clinice. Nemaivorbind că gripa beneficiază de vaccin eficient. Deci controlul epidemiologic la gripă este cu totul altul față de controlul foarte dificil al coronavirusului.”, afirmă doctorul Moldovan.
Valul doi al epidemiei în România