Antena 3 CNN Externe Hartă. Alerte meteo Cod roșu de caniculă și risc crescut de incendii, în mai multe țări din Europa, luni și marți

Hartă. Alerte meteo Cod roșu de caniculă și risc crescut de incendii, în mai multe țări din Europa, luni și marți

de Mia Lungu    |   

Un nou val de căldură traversează Europa săptămâna aceasta. Meteorologii au emis avertizări de caniculă în zilele 12 - 13 august, pentru mai multe țări, unde vor fi temperaturi de peste 38 - 40 de grade la umbră și risc crescut de incendii de vegetație.

  • Cod roșu de caniculă în Italia, Elveția, Serbia, Bosnia, Croația, Germania, Ungaria
  • Cod portocaliu de caniculă în Ungaria, Austria, Slovacia, Franța, Belgia, Spania, Grecia

Al doilea val de căldură din Franța aduce temperaturi de peste 30 de grade Celsius în aproape toată ţara

Al doilea val de căldură din acest an în Franţa va atinge luni apogeul în mare parte a ţării, a avertizat Meteo-France care a făcut apel la locuitorii din 40 de departamente, inclusiv la cei din regiunea pariziană, să se protejeze, informează AFP, potrivit Agerpres.

Luni se vor înregistra temperaturi de până la 36-38 de grade Celsius la Paris, unde Jocurile Olimpice tocmai s-au încheiat, dar şi în zonele limitrofe capitalei şi în mare parte a ţării, a indicat Meteo-France în buletinul său de la ora 04:00 GMT.

În sud-vest, mercurul din termometre a urcat duminică până la 40 de grade Celsius, însă luni temperaturile sunt în scădere.

Valul de căldură se va deplasa în cursul zilei spre nord şi nord-est, temperaturile caniculare menţinându-se în sud-est. Temperaturile maxime vor varia între 34 şi 39 de grade Celsius în jumătatea de nord-est a ţării şi în Corsica.

Marţi, "temperaturile caniculare vor regresa rapid dinspre vest" şi "vor rămâne foarte ridicate doar în extremitatea estică", a precizat Meteo-France.

Valul actual de caniculă, al doilea după cel de la sfârşitul lunii iulie, nu este excepţional prin durata şi temperaturile sale. Meteorologii au emis o atenţionare cod portocaliu, nu roşu (cel mai ridicat nivel), aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul lui august 2023.

În Franţa, căldura a ucis 5.000 de persoane în vara anului 2023 şi 7.000 în vara anului 2022, a estimat Santé Publique France. Majoritatea victimelor aveau peste 75 de ani.

Un nou val de caniculă lovește România. ANM anunță temperaturi extrem de ridicate în următoarele zile

Meteorologii au emis noi avertizări cod portocaliu și galben de caniculă. Potrivit ANM, urmează alte două zile cu temperaturi sufocante, de până la 40 de grade Celsius. Un cod galben de caniculă este valabil și luni, în 15 județe și în București.

Marți: Cod portocaliu și cod galben de caniculă

Cod galben de caniculă și disconfort termic

Marți (13 august), în Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpații Meridionali și Occidentali va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate

În Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că maximele, în marea lor majoritate vor fi de 39...40 de grade. Minimele vor fi de 21...22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului și vor caracteriza o noapte tropicală.

Miercuri: Cod portocaliu și cod galben de caniculă

Cod galben de caniculă și disconfort termic

Miercuri (14 august), în Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, și local în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.

Canicula va persista și în zilele următoare în vest, local în sud și pe arii restrânse în centru, unde și disconfortul termic va fi ridicat.

Cod portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate

În Banat, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade. Minimele vor fi de 21...22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului și vor caracteriza o noapte tropicală.

Capitala și 15 județe se află, luni, sub avertizare cod galben de caniculă, cu temperaturi care ajung la 38 de grade.

„Luni, în sudul Crişanei, Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade, mai ridicate luni, izolat până spre 38 de grade”, a transmis ANM.

Zonele vizate de codul galben sunt Bucureşti şi judeţele Argeş, Arad, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile