Antena 3 CNN Externe Haos pe piețele din Rusia. Autoritățile opresc tranzacțiile cu euro și dolari pe piața de capital. Bursa din Moscova se prăbușește

Haos pe piețele din Rusia. Autoritățile opresc tranzacțiile cu euro și dolari pe piața de capital. Bursa din Moscova se prăbușește

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:43 13 Iun 2024 Modificat la 12:43 13 Iun 2024

Astfel, Bursa de la Moscova a anunțat, miercuri, că nu va mai tranzacționa dolari și euro începând de joi, 13 iunie, relatează site-ul euronews.com.

Banca Centrală a Federației Ruse a anunțat, în context, că tranzacțiile care cu dolari și euro vor fi posibile în continuare pe piața extra-bursieră.

În ceea ce privește activitatea pieței de capital, indicele Bursei de Valori din Moscova (Moscow Stock Exchange, MSE) a scăzut cu 3,5% - 4% la începutul tranzacțiilor de joi dimineață.

În același timp, acțiunile MSE au coborât cu 15%, după cum relatează The Moscow Times.

Punctual, acțiunile Sberbank au coborât cu 4% iar cele ale VTB, cu 4,7%.

Pe de altă parte, imaginile surprinse în capitala rusă arată cozi uriașe cu oamenii care stau în fața bancomatelor.

Panica retragerilor de cash s-a răspândit odată cu informațiile că băncile din capitala rusă ar fi rămas fără lichidități, potrivit Antena 3 CNN.

Profesor rus de economie: "Cei care țin banii la saltea câștigă"

În Rusia, ar putea exista mai multe cursuri de schimb în dolari după oprirea tranzacțiilor de monedă pe bursă, estimează Evgheni Kogag, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova.

"Va exista un curs pe piața neagră, un curs interbancar, un curs al Băncii Centrale etc., iar noi va trebui să ne ghidăm după cursul de pe piața neagră sau gri.

Cei care țin lichiditățile la saltea câștigă", a anticipat el.

Pachetul de sancțiuni, adoptat de SUA înainte de summitul G7, unde se discută finanțarea reconstrucției în Ucraina cu banii Rusiei

Noul pachet de sancțiuni la adresa Rusiei a fost anunțat în timp ce președintele Joe Biden se îndrepta spre Italia, pentru lucrările reuniunii G7, ale cărei mari teme sunt modalitățile de intensificare a presiunii asupra regimului de la Kremlin și stimularea sprijinului pentru Ucraina, scrie Politico.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat că extinde sfera de aplicare a măsurilor pentru instituțiile financiare străine care fac afaceri cu Rusia.

În decembrie anul trecut, președintele Biden a semnat un ordin executiv care amenința cu sancțiuni băncile implicate în facilitarea de tranzacții cu aproximativ 1.200 de entități din complexul militar-industrială al regimului Putin.

Potrivit Departamentului Trezoreriei, lista entităților a fost extinsă la 4.500, iar băncile străine care lucrează cu noii veniți pe listă riscă, de asemenea, să fie sancționate.

Printre entitățile vizate se numără unele dintre cele mai mari instituții de credit și financiare din Rusia, precum și sucursalele lor din China, India și Hong Kong.

"Economia de război a Rusiei este profund izolată de sistemul financiar internațional, forțând armata Kremlinului să caute cu disperare acces la lumea exterioară. Acțiunile de astăzi (miercuri, n.r.) lovesc în ce le-a mai rămas (rușilor) din modalitățile de a aduce materiale și echipamente internaționale, vizând inclusiv livrările critice din țări terțe", a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen

Miercuri, Departamentul american al Comerțului a anunțat, la rândul său, că extinde controalele la export împotriva entităților care ajută Rusia să supraviețuiască din punct de vedere economic, pe fondul războiului împotriva Ucrainei.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole