Antena 3 CNN Actualitate UPDATE: 34 de zboruri Tarom au fost anulate, după protestul piloților. Haos pe Aeroportul Otopeni

UPDATE: 34 de zboruri Tarom au fost anulate, după protestul piloților. Haos pe Aeroportul Otopeni

de Laura Dinu    |   

Este haos la aeroportul Otopeni, după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate. Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe unde au apucat, în aeroport, după ce li s-a spus că avioanele lor nu mai decolează. Aceștia așteaptă acum soluții de la operatorul de zbor pentru a-și putea continua călătoria.

Update 19:53: FACIAS pune la dispoziția tuturor pasagerilor care au avut de suferit din cauza condițiilor umilitoare din aeroportul Otopeni un instrument juridic prin care se pot obține despăgubirile cuvenite.

Astfel, FACIAS pune la dispoziție pe site-ul www.facias.ro draft-ul unei acțiuni în răspundere civila delictuală prin care orice persoană prejudiciată poate să solicite despăgubiri la instanța competentă, în speță judecătoria Buftea.

 Mai mult, FACIAS anunţă că va merge în instanță alături de reclamant. 

Orice cetățean poate descărca și completa acțiunea, iar FACIAS va interveni după depunerea cererii în instanță în fiecare proces pentru a susține drepturile încălcate.

Update 17:48. Potrivit surselor Antena 3 CNN, de mâine companiile partenere Tarom nu vor mai putea reruta pasagerii Tarom din cauza lipsei de fonduri. 

"De aceea negocierile trebuie să se încheie azi neapărat. Piloții știu asta și conducerea la fel", a spus, potrivit surselor Antena 3 CNN, un director din cadrul companiei aeriene. 

Update 17:10 Numărul zborurilor Tarom anulate a crescut la 34.

Update 16:00. 30 de piloți și copiloți Tarom s-au declarat inapți pentru zbor în decursul zilei de astăzi, dintr-un total de 90. 

Update 14:50 Până în acest moment sunt 32 de curse Tarom anulate.

Update 13:20. Delegația României la summitul NATO a fost pusă în încurcătură de protestul piloților TAROM. Ministrul Apărării și Șeful Statului Major au fost preluați de un avion militar care îi va duce la destinație. Singurul care nu a fost afectat de zborurile anulate a fost președintele Klaus Iohannis, potrivit celor de la Boarding Pass. 

”Domnul Președinte nu este afectat de ”situația” de la TAROM, avionul privat cu care va zbura astăzi spre Washington DC este deja pregătit pentru zbor”, au scris aceștia. 

Update 12:30. Până la această oră, 29 de piloți și copiloți s-au declarat inapți la zbor, plus o stewardesă.

Update 11:30. Reprezentanții companiei Tarom susțin că se caută soluții, soluții care ar putea consta în rambursare sau în reprogramarea zborului. Potrivit acestora, situația ar putea dura între 24 și 48 de ore. 

”În acest moment avem peste 20 de piloți comandanți, în funcție de situație, care s-au declarat individual inapți pentru zbor. Asta a rezultat într-o situație fără precedent în aceste peste 10 zboruri care sunt anulate.

În acest moment avem în teren o echipă operațională care centralizează tot ce trebuie rerutat, deja s-au făcut pași cu unii dintre pasageri care au fost rerutați, alții care au fost anunțați din timp, astfel încât să nu mai ajungă la aeroport sau să își facă alte planuri de deplasare. Din păcate sunt destul de mulți care au ajuns în aeroport, deoarece anunțul, în multe dintre cazuri, a fost destul de apropiat de ora zborului”, a declarat Alexandru Anghel, purtător de cuvânt Tarom, în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

”Colegii noștri, echipele unite din Tarom, lucrează la această situație încă de aseară, de când s-a anulat primul zbor, sunt aici departamentele comerciale, de ticketing, toate departamentele care caută soluții pentru a îi reruta pe pasageri”, a mai spus el. 

Update 10:40. Potrivit surselor Antena 3 CNN, la ora 13:00, conducerea Tarom se va întruni în regim de urgență. La întâlnire au fost invitați șefii de detașamente, dar și piloții care s-au declarat inapți. 

Update 10:00. Potrivit surselor Antena 3 CNN, cel puțin 30 de piloți și copiloți s-au declarat inapți pentru muncă până la această oră. Aceste notificări au o durată de maximum 48 de ore, deci problema ar putea persista și mâine. Peste 2000 de pasageri au fost afectați până acum. 

Update 09:40. TAROM anunță anularea altor opt curse astăzi. În total, 11 curse au fost anulate. 

”Compania TAROM anunță anularea a opt curse din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor. În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului. 
Cursele anulate până acum sunt:

  • ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni
  • ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni
  • ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni
  • ROT701/2 Otopeni - Iași-Otopeni
  • ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni
  • ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni
  • ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni
  • ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni
  • ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni
  • ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni

Compania traversează astfel o situație fără precedent iar echipele unite TAROM lucrează pentru identificarea de solutii și protejarea pasagerilor încă de azi noapte. Departamentele Comercial, Ticketing, Call Center și o parte dintre piloți și însoțitorii de zbor sunt în acest moment în mobilizare operațională și iau în calcul rerutări sau alte alternative, timp în care se asigură pasagerilor de pe aeroport cele necesare. Pentru aceste activități s-a alocat deja personal suplimentar.

TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.

Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, se arată în comunictul companiei. 

Update 09:30. Din primele informații, se pare că ar fi un protest spontan al piloților, care anunță, rând pe rând, că nu pot ajunge la muncă din cauza unor probleme de sănătate. Potrivit unor surse Antena 3 CNN, în anul 2020, compania Tarom avea 1800 de salariați. Acum, numărul acestora a scăzut la 1100. 

Piloții cer majorarea bugetului de salariului cu 30% și renegocierea contractului colectiv, de la 1 august, contract care urmează să expire în luna octombrie. 

Salariile piloților Tarom sunt la aproximativ jumătate față de cele ale altor companii, precum WizzAir, spun sursele citate. De exemplu, un pilot comandant Tarom câștigă aproximativ 5000 de euro, în timp ce un pilot Wizzair ia nu mai puțin de 10.000 de euro, cu toate beneficiile. 

Update 09.15. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cere măsuri urgente companiei Tarom. 

”Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală!

Echipa managerială, selecționată în baza prevederilor Ordonanței privind managementul corporativ, are toate pârghiile legale să ia decizii administrative necesare pentru evitarea unor astfel de blocaje și pentru a preveni repetarea lor!

De aceea, echipa managerială trebuie să vină urgent cu un plan eficient de restructurare, prin care să asigure capacitatea operativă a companiei TAROM.

Accentul trebuie pus pe asigurarea personalului navigant și nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au o contribuție la buna funcționare a TAROM!

Aștept o comunicare publică aplicată și detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunțe soluțiile identificate!”, spune Sorin Grindeanu.

Am solicitat managementului companiei TAROM să ia urgent măsuri pentru situația actuală! Echipa managerială,...

Publicată de Sorin Grindeanu pe Duminică, 7 iulie 2024

Update 08:15. După ce noaptea trecută au fost anulate trei zboruri după ce piloții companiei au anunțat că sunt bolnavi, potrivit unor surse Antena 3 CNN, în această dimineață, alți nouă piloți au anunțat compania că sunt inapți pentru zbor, având probleme de sănătate. Așadar, se așteaptă noi anulări și întârzieri ale zborurilor Tarom pe parcursul zilei de astăzi. 

Știrea inițială

Este vorba despre mai multe curse spre Cairo, Amman, Beirut și Budapesta, care au fost anulate după miezul nopții. 

Oamenii spun că au fost anunțați de reprezentanții companiei că zborurile au fost anulate și acum se caută alternative pentru ca aceștia să poată ajunge la destinație. Deși călătorii au cerut în nenumărate rânduri să vorbească cu o persoană din conducerea companiei, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Potrivit unor surse din interiorul companiei, problemele ar fi apărut din cauza lipsei de personal, probleme care au fost ignorate de companie, în decursul ultimilor doi ani plecând nu mai puțin de 60 de angajați.

Ce spun angajații

Cauzele acestei situații sunt:
1.⁠ ⁠Nu există piloți de rezervă, detașamentul: 
•⁠  ⁠Boeing are cu mai puțin 20 de piloți decât numărul minim necesar 
•⁠  ⁠ATR are cu mai puțin 22
•⁠  ⁠Airbus la fel
2.⁠ ⁠Majoritatea piloților din Tarom au deja ofertele de angajare imediată la companiile concurente
3.⁠ ⁠Consiliul de Administrație și conducerea executivă și-au bătut joc efectiv de solicitările piloților conform minutei anexate 
4.⁠ ⁠Piloții au dus greul menținerii companiei pe linia de plutire și au veniturile echivalente cu cele din anul 2007, noi fiind în anul 2024,  
5.⁠ ⁠Piloții au fost și sunt forțați să încalce Codul Muncii care obligă la doar cinci zile consecutive de zbor și două libere. Piloții zboară șase și chiar șapte zile consecutive nefiind acoperiți de nimic, din pontajul lor apar cinci zile doar și zilele suplimentare nu sunt plătite conform legii 
6.⁠ ⁠Condițiile de muncă și hrană sunt mizerabilă, spun angajații.

Comunicatul companiei

”Compania TAROM anunță anularea zborurilor către și dinspre Cairo, Amman și Beirut din data de 8 iulie 2024, din cauza indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor.

În conformitate cu reglementările internaționale de aviație și politicile interne stricte privind siguranța zborurilor, fiecare dintre cursele respective a fost anulată deoarece un membru din echipajul fiecărei aeronave s-a declarat “inapt de zbor”, fiind în imposibilitatea restabilirii planului de zbor într-un timp atât de scurt. Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului.

Cursele anulate sunt:

– ROT101/2 OTOPENI -CAIRO- OTOPENI,

– ROT167/8 OTOPENI -BEYRUT- OTOPENI,

– ROT187/8 OTOPENI -AMMAN-OTOPENI.

TAROM regretă disconfortul creat și asigură pasagerii că siguranța acestora este prioritatea noastră absolută. Ne angajăm să oferim alternative convenabile pentru pasagerii afectați de aceste anulări. Echipa noastră de asistență va contacta direct pasagerii pentru a oferi informații detaliate privind reprogramarea zborurilor, rambursările sau alte opțiuni disponibile.

Compania TAROM depune toate eforturile și ia măsurile necesare pentru a reduce impactul pe care această situație l-ar putea avea în planul de călătorie al pasagerilor afectați, iar aceștia vor fi informați despre noile aranjamente de zbor”, se arată în comunicatul companiei. 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: Tarom aeroport aeroportul Otopeni
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile