Biroul Electoral Central a decis, joi seara, cum va decurge procesul de renumărare a voturilor cerut de Curtea Constituțională. Astfel, renumărarea celor 9,4 milioane de voturi trebuie făcută până cel târziu duminică, 1 decembrie, ora 22. Duminică este ziuă în care sunt organizate și alegeri parlamentare.
Potrivit deciziei BEC, materialele electorale aferente sectiilor de votare din tară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Iar, voturile din diaspora sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgentă, în tară, la Biroul electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
De asemenea, BEC a decis că procesul de renumărare trebuie încheiat până pe 1 decembrie, la ora 22:00, când trebuie transmise versiunile scanate ale proceselor verbale, iar până pe data de 3 decembrie acestea trebuie transmise în original către BEC.
Ce presupune renumărarea voturilor
BEC a stabilit și procedura de renumărarea a celor 9,4 milioane de voturi.
„Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale prevazute la alin. (1), consemneaza operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competentă a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la sectia de votare, cât si prin corespondentă, unde este cazul, și comunicã Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități”, se arată în decizia BEC.
Potrivit acestei decizii, operațiunea de renumărare a voturilor este făcută de către membrii Birourilor Electorale Județene cu ajutorul personalului tehnic auxiliar și al statisticienilor. Membrii BEJ vor fi convocați cu cel puțin două ore înainte de începerea operațiunilor de renumărare.
Înainte de decizia BEC, surse oficiale au declarat pentru Antena 3 CNN că renumărarea celor 9,4 milioane de voturi cerută de Curtea Constituțională este un proces migălos care se va întinde pe o perioadă de câteva zile până la o săptămână. Sursele citate spun că renumărarea ar putea fi gata abia la finalul săptămânii viitoare, cu doar câteva zile înaintea de duminica votului pentru turul al doilea.
Procesul declanșat de decizia luată joi de Curtea Constituțională presupune numărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
Până la renumărarea voturilor, CCR nu poate valida rezultatul primului tur de scrutin și, în mod normal, nu poate începe nici campania pentru turul al doilea.
Citește AICI decizia BEC.
Ce se întâmplă după renumărare
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat la Antena 3 CNN că dacă după renumărare se constată că e vorba doar de o eroare de numărare, alegerile de duminică nu se vor repeta.
Acestea se pot anula doar dacă se constată o fraudă. Numararea greșită poate fi considerată o eroare materială, iar dacă ordinea candidaților se modifică, va fi organizat un al doilea tur cu cei care după renumărare se clasează pe primele două poziții.
„Dacă e doar o eroare de numărătoare nu se vor anula alegerile, se va merge în continuare cu o nouă listă, se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuie să fie pe locul 2 altcineva, va fi acela pe locul 2, dacă cineva spune că asta e numărătoarea corectă. Le-am spus din iunie să nu se joace cu alegerile, că nu le vor putea stăpâni. S-ar putea ca întreaga ordine să fie schimbată, depinde de amploarea erorii. Dacă numai voturile lui Orban sunt de vină nu cred că vor fi anulate alegerile, pentru că au fost puține”, a mai spus Zegrean.
De asemenea, el a mai afirmat că e rolul Curții Constituționale să ia o decizie, dacă „se semnalează o fraudă”.
„E rolul Curții Constituționale să aprecieze, dacă se semnalează că a existat o fraudă. BEC este alcătuit din șapte judecători de la Înalta Curte. Pot și ei să constate frauda, chiar și BEC poate dispune renumărarea voturilor și anularea alegerilor”, a mai spus el.