Antena 3 CNN Externe Hamas îi cheamă pe palestinienii din Cisiordania "să-și exprime furia în stradă și să escaladeze războiul" cu Israelul

Hamas îi cheamă pe palestinienii din Cisiordania "să-și exprime furia în stradă și să escaladeze războiul" cu Israelul

de Adrian Iclozan    |   

Gruparea islamistă palestiniană Hamas le-a cerut locuitorilor din Cisiordania să manifesteze, vineri, într-o intensificare a războiului cu Israelul. 

Reacția vine după ce armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe unul dintre liderii Hamas într-un bombardament împotriva taberei de refugiați de la Tulkarem, atac soldat cu cel puțin 18 morți, informează Agerpres, care citează EFE.

"Facem apel la locuitorii din Cisiordania să iasă în stradă în toate provinciile și să-i exprime pe larg furia, să escaladeze conflictul și să înfrunte ocupația", au comunicat Brigăzile  Ezzedine al-Qassam, care constituie aripa militară a grupării Hamas.

Potrivit armatei israeliene, în bombardamentul de la Tulkarem a fost ucis Zahi Yaser Abdel Razaq Awfi, un lider care plănuia să desfășoare o "operațiune teroristă iminentă" pe teritoriul statului evreu. Alți membri proeminenți ai grupării au fost lichidați cu aceeași ocazie.

Ministerul palestinian al Sănătății a raportat că cel puțin 18 persoane au fost ucise în atacul efectuat, joi, asupra taberei de refugiați. Agenția palestiniană de presă Wafa a scris că bombele au lovit o cafenea. Un oficial al taberei, Faysal Salama, a declarat pentru presa internațională că atacul a fost efectuat de un avion de vânătoare F-16.

Israelul a continuat să bombardeze peste noapte la Beirut

Din luna august, anul curent, Tulkarem este vizat în mod sistematic de armata israeliană în operațiuni împotriva grupărilor armate din nordul Cisiordaniei.

Israelul ocupă Cisiordania din 1967. Peste 700 de palestinieni au fost uciși aici, în urma războiului declanșat de raidurile transfrontaliere efectuate la 7 octombrie 2023 în Israel de gruparea Hamas.

De cealaltă parte, cel puțin 24 de israelieni, inclusiv soldaţi, au murit în atacuri palestiniene, potrivit datelor oficiale ale autorităților din statul evreu.

În paralel cu acțiunile din Cisiordania, armata israeliană a continuat să bombardeze în ultimele 24 de ore ținte din Beirut ale grupării șiite Hezbollah. Aceste atacuri au provocat cel puțin nouă morți, în timp ce confruntările continuă la graniță.

Gruparea Hezbollah a anunțat, la rândul său, că a ucis 17 soldaţi israelieni în cursul zilei de joi, în sudul Libanului. 

Subiecte în articol: Hamas Cisiordania Israel Hezbollah Liban
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile