Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Atenţie, aşa poţi pierde bani la bancomat! Hackerii români au inventat un nou dispozitiv de clonare a cardurilor | Recomandările experţilor de la investigaţii criminale

Atenţie, aşa poţi pierde bani la bancomat! Hackerii români au inventat un nou dispozitiv de clonare a cardurilor | Recomandările experţilor de la investigaţii criminale

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:19 15 Mar 2023 Modificat la 19:19 15 Mar 2023

Mai nou, hakerii au inventat un dispozitiv ultra-sofisticat de clonare a cardurilor, unul aproape imposibil de sesizat de către cei care își scot banii de la bancomate.  Mai mult, hackerii vând astfel de device-uri unor grupări interlope de peste tot din lume, cu prețuri de peste 30.000 euro.

Comisar șef Cristian Gheorghe, adjunctul direcției de investigații criminale din cadrul Poliției Române a explicat în ce constă acest tip de infracționalitate şi cum ne putem proteja. 

"Dacă în ultima perioadă de timp observăm un trend descendent la infracțiunile consacrate pe care, mă rog, lumea le cunoaște mai mult, gen spargeri de locuințe sau tâlhării, într-adevăr, avem un trend ascendent pe acest gen de infracționalitate, infracționalitatea informatică, indiferent de modul de operare în care ea este ești materializată.

Aceste moduri de operare pe care infractorii le folosesc le convin din mai multe puncte de vedere, ca să spun așa. Pe de o parte, că obțin bani mai mulți decât în cazul infracțiunilor comune, ca să zicem așa. Pe de altă parte, sunt mult mai protejați și mult mai greu de detectat în activitățile pe care ei le fac.

Fără doar și poate, securitatea bancară e este un factor important pentru prevenirea și combaterea unor astfel de fapte. Dar, evident, și noi, poliția, desfășurăm activități pentru prinderea acestor infractori. E adevărat, pe măsură ce tehnologie avansează.

Tehnologia pe care o folosim zi cu zi, telefoane, device-uri şi activitățile și modurile de operare ale acestui tip de infractori de metamorfozează devin din ce în ce mai "silențioase", ca să zicem așa și mai eficiente, ca să spun așa. Nu pot să spun că este un fenomen la momentul de față, dar există și nu există numai în România. Există la nivelul întregii Uniunii Europene.

Avem într-adevăr și infractorii care inventează sau care dezvoltă sisteme, device-uri care să fie folosite într-adevăr în a extrage sau în a sustrage sume de bani electronic.

De asemenea, sunt infractori care dezvoltă anumite platforme prin care dau așa-numitele țepe, cum sunt cunoscute în limbajul de specialitate, care și ei, ca să zic așa, sunt destul de cunoscut și întâlniți în mediul online", a spus comisar șef Cristian Gheorghe, adjunctul direcției de investigații criminale din cadrul Poliției Române.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole