Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Hainele de vară, cum le depozitezi şi păstrează în stare bună

Hainele de vară, cum le depozitezi şi păstrează în stare bună

Georgiana Mihăilă
3 minute de citit Publicat la 12:52 29 Sep 2021 Modificat la 12:52 29 Sep 2021

Pare un proces greoi și foarte, foarte plictisitor. Nu-i așa?  Diana Mihăilă, specialist în organizare, ne contrazice și spune că întreaga acțiune poate fi mult mai simplă, dacă știm exact ce și cum avem de făcut. Aflăm toți pașii pe care ar trebui să îi parcurgem din materialul următor.

Primul pas este sortarea hainelor. Ar trebui să fii cât mai critică și să faci grămăjoare cu articolele pe care vrei să le păstrezi și cu cele la care renunți. Fă același lucru și cu hainele pentru copii, care vor fi prea mici anul viitor.

"Obligatoriu le punem curate la păstrare, pentru că petele pe care nu le scoatem acum, s-ar putea să nu le mai scoatem niciodată"

Iar dacă ai haine pe care le cureți chimic, scoate-le din pungile de plastic cu care vin de la curățătorie, întrucât aceste ambalaje păstrează umezeala și pot duce la apariția mucegaiului sau la decolorare. Ulterior, poate începe organizarea. Fie că le vei pune într-un dulap sau le vei depozita în alte locuri, trebuie să ai la îndemână saci, huse, cutii, umerașe și pungi.

"Putem să facem pachete şi să le depozităm în astfel de huse, care sunt huse flexibile şi sunt uşor de transportat, de pus şi pe dulapuri, dar şi sub paturi, căutăm pe unde avem loc prin casă şi unde pot sta ele ferite de ochiul nostru, pentru că oricât de frumos le-ai depozita tu, în esenţă, este tot o husă, care e simplă, e funcţională, nu e neapărat un obiect de decor"

Însă, această husă poate fi înlocuită și cu sacii de vidat, care comprimă foarte mult volumul hainelor și vor permite cantități mai mari de stocare.


Văd că ai acolo şi o valiză, putem să folosim şi valizele pentru depozitat?

"Dacă nu plecăm în concedii ele ar sta practic goale şi atunci, ce nu purtăm două luni, trei luni, şase luni putem foarte bine să punem în aceste valize, valize care şi ele stau, de obicei, undeva la înălţime, pe şifoner sau într-o debara. E un spaţiu pe care putem să îl valorificăm"

Nu e greșit nici ca hainele de extrasezon să rămână în același dulap, însă, e recomandat ca acestea să fie puse în spate, în frontul doi. Iar dacă le transferi într-un alt dulap din casă, curăță foarte bine locul. Dă cu aspiratorul ca să elimini praful, mizeria și insectele. Dacă descoperi mucegai, tratează și aerisește bine.
"La păstrare punem şi genţile specifice unui anotimp. De exemplu, genţile de vară. O astfel de poşetă, care este colorată şi semi-transparentă cu siguranţă o foloseşti când afară este cald. Fiind o geantă mare, încăpătoare pot pune aici, la păstrare, şi pălăriile de paie, mai ales o pălărie de copil intră foarte bine în geantă"

Tot în genți poate fi depozitată și încălțămintea.

Şi poşetele în ce le băgăm?

"Pentru a le conserva şi a le folosi o perioadă cât mai lungă de timp le punem în husele cu care cele mai multe dintre ele se comercializează şi fie avem o zonă dedicată genţilor, pentru fiecare anotimp în parte, fie căutăm tot aşa un loc pe un dulap, pe un corp de mobilier şi le lăsăm acolo"

Acum, ne întoarcem la dulap, unde au mai rămas câteva piese vestimentare.

"Înlocuim umeraşul cu unul din sârmă, din acela de curăţătorie, care este foarte mic şi suficient de rezistent încât să ţină câte o piesă vestimentară"

Iar înainte să fie puse la păstrare, trebuie verificate câteva aspecte.

"Nasturii să fie închişi, cordoanele să fie la loc, putem şi să le legăm, în felul acesta suntem mai siguri că nu se pierd şi nu se amestecă la fel şi la sacouri, închidem nasturi. Şi dacă există haine care se pot agăţa, atunci le acoperim cu huse. Şi ne vom asigura că peste jumătate de an le vom găsi la fel de frumoase şi le vom purta cu plăcere"

Ideal este ca depozitarea hainelor să fie făcută într-un loc răcoros, cu o temperatură constantă și cu ventilație bună, departe de lumina artificială sau naturală. Evită podurile, beciurile cu multă umezeală și garajul.
 

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole