Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că sistemul de pensii riscă să devină nesustenabil din cauza declinului demografic.
Legea pensiilor pune presiune pe bugetul de anul viitor, buget la care Guvernul deja lucrează pentru că, de exemplu, din septembrie, atunci când se produce a doua majorare, va exista un impact bugetar de 14 miliarde de lei în plus.
Apoi, din septembrie până la finalul anului 2024, statul trebuie să găsească aproximativ 55 de miliarde de lei pentru a plăti pensiile majorate.
Legea pensiilor spune că anul viitor vom asista la două majorări, o majorare la 1 ianuarie, care este practic o indexare cu rata inflației, ceea ce înseamnă că toate pensiile cresc cu aproximativ 13,8% și va exista o majorare și în septembrie.
În septembrie practic se vor egaliza diferențele. Sunt români care au ieșit din câmpul muncii în ani diferiți și, deși au avut același stadiu de cotizare, au pensii diferite.
Se va lucra la recalcularea acestor pensii, astfel încât cei care au pensii mai mici să primească pensiile meritate, iar acest impact bugetar va fi unul considerabil.
Guvernul spune însă că legea pensiilor la care se lucrează și care este pusă în dezbatere este una sustenabilă.
De cealaltă parte, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, atrage atenția și asupra faptului că declinul demografic ar putea să afecteze sistemul public de pensii.
Guvernul a făcut în ultimul timp eforturi considerabile pentru a aduce bani la bugetul de stat. De exemplu, pentru a aduce opt miliarde de lei, a decis să înghețe cheltuielile publice. Vorbim despre investiții care nu sunt necesare, dar și despre cheltuieli cu bunurile și serviciile.
Pentru anul viitor, statul trebuie să găsească banii necesari pentru noua lege a pensiilor și să corecteze și deficitul bugetar, lucru pe care în prezent nu a reușit să îl facă.