Antena 3 CNN Actualitate Guvernul promite că va investi mai mult în sistemele de irigaţii. Ciolacu: „Este evident că avem o secetă acută”

Guvernul promite că va investi mai mult în sistemele de irigaţii. Ciolacu: „Este evident că avem o secetă acută”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Guvernul promite că va investi mai mult în sistemele de irigaţii, după ce şi anul acesta va fi nevoit să plătească fermierilor despăgubiri uriaşe pentru pagubele produse de secetă.

Sunt şapte milioane de hectare de teren agricol în ţara noastră care au nevoie constant de apă, însă doar pe mai puţin de un sfert dintre acestea există sisteme de irigaţii.

Fermierii s-au plâns în faţa premierului de ritmul lent în care merge refacerea sistemelor de irigaţii. Mai ales în contextul  schimbărilor climatice din ultimii ani care au determinat o frecvență crescută a perioadelor cu secetă.

„Este evident că avem o secetă acută, în primul rând în zona de sud şi de est, sunt afectate în jur de două milioane de hectare. Am avut, deja, o discuţie preliminară cu ministrul Finanţelor şi cu domnul ministru al Agriculturii.

A rămas că cei doi miniştri se aşează la masă şi revăd priorităţile din bugetul Ministerului Agriculturii, care, ţin să vă spun, este cel mai mare buget postdecembrist.

Şi cred că avem, până acum, dublul plăţilor directe din bugetul de stat, iar cu ceea ce venim acum pentru calamităţi, cu plăţile pentru cele două milioane de hectare, aproape o să triplăm suma din bugetul de stat”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Anul trecut erau irigate doar 750.000 de hectare, ajungându-se anul acesta la aproape 1,6 milioane, prin refacerea a 4.000 de kilometri de canal irigabil.

Ministrul Agriculturii a promis că vor exista investiţii şi în anii următori.

Subiecte în articol: guvern irigatii bani seceta
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile