Antena 3 CNN Actualitate Guvernul lansează Planul de relansare economică. Iohannis: 'M-am implicat direct în identificarea celor mai bune măsuri'

Guvernul lansează Planul de relansare economică. Iohannis: 'M-am implicat direct în identificarea celor mai bune măsuri'

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au organizat un eveniment extins cu sute de invitați, printre care miniștri, membrii de partid, diplomați și ambasadori. În cadrul evenimentului fastuos, ce are loc în grădina Clubului Diplomaților din București, este lansat planul de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro - ”Reclădim România - Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”.

de Cristina Tudorache    |   

Președintele Klaus Iohannis a prezentat perspectiva care a stat la baza acestui plan de relansare economică.

”Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi, alături de dumneavoastră, la acest moment de importanță majoră pentru România de mâine.
Cu toții traversăm o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri, ale căror efecte le-am resimțit din plin în plan sanitar, social, dar, din păcate, și economic.
Chiar dacă avem de gestionat în continuare provocările actualei crize sanitare, trebuie, în egală măsură, să pregătim cele mai potrivite instrumente economice pentru a merge mai departe, cu hotărâre și optimism, pentru a face posibilă dezvoltarea României.
Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții.”

Președintele a precizat că ne confruntăm cu ”cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă în fața unei crize.”

”Prin implicarea maximă din partea autorităților s-a reușit gestionarea unei situații foarte complicate și în permanentă evoluție, care a necesitat o continuă reajustare a măsurilor.
De aceeași seriozitate și implicare avem nevoie și în continuare, pentru că, de acum înainte, eforturile trebuie canalizate cu și mai mare forță spre identificarea oportunităților care să genereze dezvoltare pe termen mediu, dar și pe mediu lung. În contextul socio-economic actual, tot mai complex în plan regional și global pe fondul crizei COVID-19, trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi și mai flexibili.”, a mai spus Iohannis.

Iohannis, implicat direct în găsirea de soluții economice

”Așa cum știți, m-am implicat direct, împreună cu Premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților.
Am susținut, de la bun început, necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești.
Această abordare presupune un nou model de dezvoltare economică, bazat pe măsuri adaptate noii economii, un model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată.
În toamna anului trecut, am propus o nouă viziune economică, România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile, prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial. Românii au arătat clar că își doresc o dezvoltare sănătoasă și durabilă, care să ofere speranță și predictibilitate pentru mediul antreprenorial și să ducă la creșterea reală a nivelului de trai.”

Nou atac la PSD

”Modelul economic al guvernării sau guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor, care au sperat că viața lor se va îmbunătăți semnificativ și durabil. Românii ar fi trebuit să beneficieze deja de infrastructură de transport modernă și europeană, de școli demne de secolul XXI, de spitale performante, de acces la rețeaua de gaze, de securitate energetică, de industrie competitivă și agricultură prosperă, pe măsura potențialului de care dispunem noi, în România.
În schimb, România este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la calitatea drumurilor și în jumătatea inferioară în clasamentul eficienței transportului.
În ceea ce privește digitalizarea – adică vârful de lance al economiei moderne, lucrurile, din păcate, stau la fel de rău. Ne situăm pe locul 26 în Uniunea Europeană, iar relația dintre stat și cetățean este continuu îngreunată de absența pe scară largă a serviciilor publice digitale.
Însă am realizat, în această perioadă dificilă, că ceea ce ani de zile a fost imposibil a devenit, iată, posibil și trebuie să se transforme, cât mai curând, în normalitate.
Sub presiunea crizei provocate de coronavirus, au fost găsite soluții pentru digitalizarea activității în administrația publică și nu numai. Este important să înțelegem că toate aceste progrese acumulate acum, în criză, trebuie accelerate și duse mai departe.”, a mai susținut Iohannis.

Principalele investiții din planul de relansare economică

”Numai prin investiții vom putea relansa economia, numai prin investiții vom putea oferi speranță și oportunități întreprinzătorilor, dar, în același timp, și angajaților.
Lecțiile dure ale acestei pandemii ne-au arătat că este absolut obligatoriu să ne consolidăm securitatea sanitară, alimentară, energetică și tehnologică.
Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic puternic în plan național și regional, industrii și servicii competitive. Putem avea toate acestea numai prin accelerarea proiectelor majore de investiții, într-o manieră eficientă, profesionistă și transparentă.
Sunt obiective majore care se pot atinge prin muncă și dedicare, nu prin declarații populiste, precum cele ale guvernanților din ultimii ani, lipsite de orice efect și rămase la stadiul de promisiuni deșarte.
Guvernul m-a asigurat că, în anii următori, vor fi finalizate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere și vor fi demarate noi proiecte consistente. Între acestea se află autostrada Pitești-Sibiu, drumul expres Pitești-Craiova, autostrada Târgu Mureș–Târgu Neamț–Iași-Ungheni, autostrada Ploiești–Comarnic-Brașov și Ploiești–Buzău–Focșani–Bacău–Suceava.”, a susținut președintele.

Fondurile europene, principalul pilon de sprijin

”Însă orice plan de investiții ambițios necesită finanțare pe măsură. Din acest motiv, fondurile europene trebuie să devină pilon esențial al dezvoltării noastre.
România nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanțare și de dezvoltare, și nici să urmărească mize mici, de moment, legate eventual de interese electorale.
Este important să valorificăm cât mai bine mecanismele europene de finanțare, cum sunt inițiativa SURE și Planul european de redresare economică.
De exemplu, SURE este un instrument deosebit de util, deoarece sprijină atât angajații, cât și companiile, prin posibilitatea păstrării locurilor de muncă.
Avem datoria ca, în următorul exercițiu financiar european, să fructificăm pe deplin oportunitățile de dezvoltare oferite de fondurile europene.
Cu sprijinul acestora, vom putea susține întreprinderile mici și mijlocii, cercetarea și inovarea, investițiile în rețelele de transport transeuropene, toate cu scopul de a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă productive și cât mai bine plătite, pentru românii din țară, dar și pentru cei care se întorc acasă din străinătate.”, a mai spus Iohannis.

Orban: ”E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului”

Premierul Ludovic Orban a declarat că este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice şi că vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze.

”Urmăm un model care e bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, pe inovare, pe transfer tehnologic, pe creşterea productivităţii, competitivităţii, pe creşterea semnificativă a exporturilor. În programul pe care l-am elaborat împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui României, echipa guvernamentală am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România care în mare parte au fost accentuate de criza cu care se confruntă România din cauza COVID-19. Am constatat că accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate prin fonduri europene este extrem de dificil şi extrem de restrâns. Din acest motiv am gândit, încă de la începutul crizei, să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv”, a afirmat Ludovic Orban. 
”Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea pentru o schemă de ajutor de stat pentru companii care nu sunt IMM-uri. O altă problemă pe care am constatat-o şi pe care încercăm să o remediem e fluiditatea circulaţiei banilor între companii. O mare parte din companii din străinătate se finanţează prin sistemul de bursă. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relaţiilor financiare în cazul în care o companie intră în probleme financiare, ne-am gâdnit la o schemă prin asigurarea ajutorului comercial”, a precizat şeful Executivului.

”Am gândit un sistem de garantare a factoringului care e destinat tot acestui obiectiv de asigurare a fluxului financiar. De asemenea, investiţiile sunt extrem de importante şi pe lângă IMM Invest am gândit şi alte sistem cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente. Am gândit un sistem de granturi pentru IMM care să fie finanţat din fonduri europene. Un grant de 1 miliard de euro pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai mare grad de epidemia de COVID-19. De asemenea,  şi granturi mai mari care vor fi operate prin sistemul 2.2, între două şi şase milioane de euro”, a mai anunţat Orban.

”Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice. Vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze. Dezvoltarea economică care trebuie să ducă la ridicarea gradului de viaţă pentru fiecare cetăţean din această ţară nu se poate baza decât pe investiţii, iar aici Guvernul trebuie să aibă viziune, voinţă. Degeaba avem gaz dacă gazul e vândul în România la un preţ mai mare decât media europeană, ca urmare a OUG 114 care a distrus complet sistmeul de liberalizare pe piaţa energetică. Degeaba avem gaz dacă nu conectăm românii, dacă nu aducem gaz în casele românilor. Degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea enegiei electrice şi termice la CET-urile din România este sub 50%. Baza competitivităţii evident trebuie să fie asigurarea unei energii la preţuri competitive cu celelalte ţări europene”, a subliniat premierul.

”Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport pentru a creşte competitivitatea României. România e o ţară bogată, cu resurse, dar valorificarea lor trebuie să se facă în mod inteligent, prin alocarea finanţărilor la acele resurse care într-adevăr pot să pună în valoare România. Avem cupru, dar atâta timp cât vom exporta tot ceea ce extragem în zona de cupru, nu ne valorificăm această resursă. Lucrul acesta e valabil pentru toate resursele din România”, a subliniat Ludovic Orban.

”Nu vom putea acorda salarii mari, atâta timp cât nu dezvoltăm aceste industrii, aceste domenii. În perioada care va veni trebuie să vă spun limpede că investiţiile care se derulează de către Guvern, de către companiile statului se vor accelera, iar această accelerare trebuie să vină dintr-un management corect. Nu putem dezvolta infrastructura atâta timp cât o procedură de licitaţie durează şi cinci ani de zile”, a precizat el.

Conform premierului, doar 9 milioane de români beneficiază de reţeua de canalizare. Aproape  după 7 ani, în niciun proiect în niciun judeţ nu a început un proiect pentru extinderea şi modernizarea reţelei de canalizare. 
”Avem nevoie de o administraţie digitalizată, o administraţie care să spună da. Criteriul de evaluare a celui care lucrează în administraţia publică trebuie să fie eficienţa. Guvernul şi administraţia trebuie să fie un partener al mediului de afaceri. România nu se poate dezvolta decât pe baza unei administraţii dezvoltate. Eficienţa e fundamentală. Viteza de introducere în producţie a inovaţiilor constituie o bază a vitezei de mişcare a României şi economiei româneşti”, a declarat Ludovic Orban.

Nu avem voie să ratăm nicio oportunitate

În opinia  sa, România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici nu le-au identificat până astăzi.
”Mi-am propus ca obiectiv ca, în maxim o lună de zile, toate măsurile prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare pentru realizarea acestor măsuri. Ne-am gândit ca măsurile să fie uşor accesibile”, a declarat Orban.

Întregul plan de relansare economică poate fi consultat integral aici.

Subiecte în articol: plan relansare Klaus Iohannis
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile