Guvernul României așteaptă scrisoarea Comisiei Europene, esențială pentru primirea celor 2,7 miliarde de euro. În document, CE va specifica ce jaloane au fost îndeplinite și care reforme stagnează. Guvernul este presat să aleagă între majorarea impozitelor pentru IMM-uri sau pierderea banilor din PNRR. De asemenea, România intenționează să negocieze Planul de Redresare pentru a doua oară şi se gândeşte la eliminarea metroului de la Cluj și revizuirea proiectelor cu șanse mici de implementare.
În această săptămână au loc discuții tehnice cu oficialii de la Comisia Europeană și este așteptată scrisoarea prin care oficialii de la Comisie trebuie să analizeze cererea de plată numărul 3 și să spună care sunt jaloanele care nu au fost îndeplinite de România. Sunt probleme cu numirile în companiile din energie, au fost probleme și la Transporturi. De asemenea și la Secretariatul General al Guvernului, însă, acolo unde numirile șefilor au fost neconforme, persoanele vizate au demisionat pentru ca să poată să fie reluată procedura. Surse guvernamentale spun însă că la nivelul companiilor din energie, deși ministrul le-a cerut celor care nu au fost numiți conform legii să demisioneze, aceștia au refuzat să facă acest lucru.
Prin urmare, Guvernul așteaptă scrisoarea de la Comisia Europeană și pe baza ei va adopta o ordonanță prin care să spună că încetează mandatele care sunt neconforme. Asta pentru ca România să nu piardă banii din tranșa numărul 3 de plată, pentru că s-ar putea ajunge la o pierdere de aproximativ 40%.
De asemenea, oficialii de la București trebuie să negocieze și să spună dacă păstrează pragul actual pentru IMM-uri, care este de 500.000 euro, sau îl scad, așa cum cere Comisia, la 88.500 euro. Asta înseamnă taxe mai mari pentru firmele mici și mijlocii. Dacă totuși Guvernul decide să nu scadă pragul, așa cum cere Comisia Europeană, România riscă să piardă aproximativ 300 de milioane de euro.
Sunt de asemenea negocieri la nivelul Guvernului și spun surse guvernamentale că Executivul își propune să renegocieze pentru a 2-a oară Planul Național de Redresare și Reziliență. La prima negociere au reușit să elimine pragul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor, dar și a doua negociere vine cu schimbări la fel de importante. Ar pune în discuție acest prag pentru IMM-uri, ar tăia proiecte de la educație și mediu (școli verzi și reîmpădurire) care nu sunt îndeplinite și ar scoate din PNRR metroul de la Cluj.