Antena 3 CNN Economic Guvernul acordă prima tranșă pentru termoficare. Lista orașelor care vor primi bani pentru încălzirea centralizată

Guvernul acordă prima tranșă pentru termoficare. Lista orașelor care vor primi bani pentru încălzirea centralizată

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 23:53 15 Dec 2022 Modificat la 23:53 15 Dec 2022

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale a primei tranşe pentru termoficare, în valoare de 102.869.697,39 lei, din schema de sprijin pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei pentru sezonul rece 2022 - 2023.

Suma repartizată pentru termoficare este aferentă consumului de păcură, cărbune şi biomasă, potrivit cererilor depuse de unităţile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administraţiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranşe, a precizat ministrul Dezvoltării, conform unui comunicat de presă al MDLPA, citat de Agerpres.

Orașele care vor beneficia de prima tranșă pentru termoficare

"Prin această măsură, sprijinim cetăţenii şi autorităţile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autorităţile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de păcură, cărbune şi biomasă, să depună cerere", a punctat ministrul Cseke Attila.

De fondurile aprobate vor beneficia municipiile Buzău, Motru, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Brad, Iaşi, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Vatra Dornei, Râmnicu Vâlcea şi Timişoara, precum şi oraşele Nehoiu, Huedin, Întorsura Buzăului şi Horezu.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în luna noiembrie, instituirea unui program de sprijin, în valoare de 250 de milioane de lei, pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcţionale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, a amintit ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a menţionat că 16 unităţi administrativ-teritoriale sunt potenţiali beneficiari ai acestui program. MDLPA va deconta, în limita sumelor alocate din bugetul de stat în acest scop, unităţilor administrativ-teritoriale, în ordinea solicitărilor, până la 50% din suma facturată pentru achiziţia de cărbune, păcură sau biomasă (inclusiv TVA), realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole