Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a modificat perioada în care se pot înregistra naşterile

Guvernul a modificat perioada în care se pot înregistra naşterile

1 minut de citit Publicat la 19:13 26 Oct 2016 Modificat la 19:13 26 Oct 2016

Guvernul a aprobat o serie de noi măsuri pentru debirocratizarea procedurii de înregistrare a naşterii. Astfel, se simplifică procedura înregistrării naşterii şi se reduc costurile aferente, prin eliminarea prevederilor referitoare la parcurgerea unor proceduri în instanţă, pentru înregistrarea tardivă a naşterii, şi efectuarea unei expertize medico-legale, dacă există un certificat medical constatator al naşterii, potrivit unui comunicat al Executivului remis bursa.ro.

Conform sursei citate, în acest sens, prin hotărârea aprobată în şedinţa de miercuri, se modifică şi completează unele acte normative, astfel încât să poată fi aplicate unitar reglementările în domeniul stării civile şi evidenţa persoanelor prevăzute în OUG nr. 33/2016, aprobată de Guvern în luna iunie a acestui an, pentru a pune în practică măsura "Niciun copil fără identitate", cuprinsă în Pachetul naţional anti-sărăcie. Simplificarea procedurilor pentru stabilirea identităţii vizează interesul copilului, în sensul asigurării accesului la serviciile medicale, de învăţământ şi protecţie socială.

"Ca element de noutate, înregistrarea naşterii se poate face în termen de 30 de zile de la data naşterii copilului, faţă de 15 zile cât se prevedea anterior adoptării OUG nr. 33/2016. Astfel, părinţii şi autorităţile statului vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, să clarifice toate aspectele care interesează la înregistrarea evenimentului de stare civilă, în principal, cele legate de identitatea mamei", se precizează în comunicat.

Prin modificările aduse de actul normativ, se stabileşte că, în termen de 30 de zile, persoana care declară naşterea copilului nu mai trebuie să obţină o aprobare suplimentară în acest sens sau să prezinte documente care să justifice declararea naşterii peste termenul stabilit de lege. Până acum, dacă înregistrarea copilului se realiza după 15 zile de la naştere, era necesar să se prezinte o cerere scrisă, motivată, însoţită de documente care să justifice depăşirea termenului legal, iar înregistrarea naşterii se făcea numai cu aprobarea primarului, transmite sursa citată.

De asemenea, în cazul în care mama nu deţine un act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau a fost distrus), dar figurează în evidenţele de stare civilă, la solicitarea unităţii sanitare, poliţistul desemnat va face verificări specifice pentru identificarea mamei, iar documentul privind rezultatul verificărilor va sta la baza stabilirii identităţii mamei care a născut, spune Guvernul.

Etichete: guvern
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole