„Am mai vorbit despre cifrele din rectificarea bugetară, dar cred că este foarte bine să știți unde se duc acești bani, de ce a trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli, pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetățenii, persoanele fizice și pensionarii nu și-ar fi primit banii pe care îi meritau.
Am suplimentat plățile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale. Știți bine că la TVA am fpcut deja două plăți și până la finalul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale și raport favorit”, a anunțat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
O sumă de 1,8 miliarde de lei a fost alocată suplimentar pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL.
De asemenea, Executivul a suplimentat, cu două miliarde de lei bugetul pentru acordarea pensiilor, alocațiilor de stat și indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.
„Am suplimentat cu două miliarde de lei pentru plata până la finalul anului a drepturilor de asistență socială. Bani care nu erau incluși în buget. Vorbim de pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate în concediu de creștere a copilului, etc. Vă dați seama că acești bani nu erau incluși în buget și acești oameni nu și-ar fi primit banii”, a spus Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
„Pentru medicamente, iar un sector sensibil. A trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei. A trebuit să suplimentăm bugetul cu 460 milioane de lei pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de legea 85/2016. Sunt plăți restante pentru 2018 și 2019 pentru universitățile de stat. În același timp, la pensii am suplimentat inițial cu suma de 585.9 milioane de lei pentru asigurarea plăților integrale, dar în ședința de astăzi am suplimentat cu încă 40 milioane de lei pentru că s-a făcut o recalculare”, a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
Ministrul Finanţelor a anunţat, totodată, că nici programul "Tomata" nu avea fonduri alocate astfel încât au fost incluşi în buget 70 de milioane de lei în acest sens.
"O surpriză neplăcută: un program la care fostul guvern tot făcea referire, programul "Tomata" , nu avea banii incluşi în buget şi a trebuit să includem 70 de milioane de lei pentru acest program ca să fie făcute decontările", a mai spus Cîţu.
Alte 279 milioane de lei au fost alocate pentru plata sumelor din titlurile de plată emise de Autoritatea Naţională pentru restituirea Proprietăţilor.
"A trebuit să facem această rectificare până în ultimul moment să ne asigurăm că nimeni dintre cei care ar fi trebuit să primească bani din partea statului nu va avea de suferit în această perioadă. S-a ajuns (cu deficitul bugetar, n.r.) de la 4,3 la 4,4% pentru că s-au mai alocat plăţi suplimentare, care au apărut în ultimele două zile, şi s-au dus înspre Ministerul Sănătăţii (a fost suplimentat bugetul cu 400 milioane de lei pentru concedii medicale şi 200 milioane de lei pentru medicamente) şi la Educaţie (460 milioane de lei pentru plata diferenţelor salariale", a mai spus ministrul Finanţelo